Два пъти по-високи са цените на медицинските услуги по курортите в сравнение със същите услуги в областните градове.

Това показа проверка на екип на БНТ по южното Черноморие. Първичен лекарски преглед в Слънчев бряг, например, ще ни струва между 50 и 100 лв., ако нямаме застраховка. Всички медицински центрове в курорта са частни и през лятото не работят със здравната каса.

Проверката ни показа още, че поставянето на гипс на крака при счупване, което е честа травма в курортите, ще ни излезе между 120 и 240 лв. Оказа се и че цените за преглед на чужденци са два пъти по-скъпи отколкото за българи.

В търсене на медицинска помощ за малкото си дете в Слънчев бряг, Мирослава Милчева от Самоков, остава изумена от цената на първичния преглед.

"Вчера ми се наложи да дойдем да го прегледаме и сумата, която заплатихме беше от 50 лв. за едно малко дете, което е на година и половина, което не е нормално никъде за България", смята Мирослава Милчева.

На семейството се налага да ползва и ехограф, за който трябва да плати още 50 лв. Оказва се, че това са най-ниските цени, за които туристите могат да ползват медицинска помощ в курорта, ако нямат застраховка.

"Рядкост са български граждани, които като са тръгвали за море са си направили специална застраховка. Това е повече за чужденците, които идват от друга държава, те имат задължително.", казва Петко Илиев, управител на медицински център в "Слънчев бряг".

Проверяваме като тайни пациенти колко ще ни струва гипсът при счупване на крак по време на почивка, който в болниците в Бургас, например, е безплатен:

"От 120 до 240 лв., зависи каква част от крака трябва да се гипсира." - ни казват по телефона.

Проверката ни показа и че има сериозна разлика в цената на преглед в Слънчев бряг, ако сме чужденци. Звъним в произволен медицински център и се представяме за туристи от София. Получаваме цена за преглед от 90 лв.

15 минути по-късно се обаждаме на същия медицински център, но като летовници от Германия. Цената скача на 100 евро.

"Няма какво да кажем повече отколкото цифрите говорят сами за себе си.

–  90 лв. за българи, 100 евро за чужденци, като лекар как гледате на тези цени?

Не бих си позволил да ги коментирам. Смятам че това са цени доста над средните цени в страната, което значи, че не е чисто пазарна тази политика.", казва д-р Цветомир Цветков, председател на РК-Бургас на Български лекарски съюз.

Завишените цени, обаче, се оказва, че не са нарушение. Единствено в закона е записано, че трябва да се предварително указани. Ако искаме да проверим по телефона обаче, къде и колко струва дадена услуга, удряме на камък.

Сигнали от туристите за скъпото медицински услуги получават и хотелиерите.

"Това е един проблем, който от години тероризира туристите, но за това нещо си е виновна държавната регулация. Аз лично смятам, че трябва да има държавна клиника, както беше преди години и да се регулират процесите оттам. Всички хора са осигурени. Това, което се случва тук "Дай парите, пък после ще видим", да му е навехнато пръстчето, пък да му гипсират цялата ръка, някак си не е окей.", смята Румен Мончев, хотелиер.

Оказва се единствената безплатна помощ по морето е на самия плаж.

"Ако има някакъв травматизъм, ако има инцидент във водата или ако някой не се почувства добре здравословно, винаги може да потърси медицинска помощ в мое лице, което е абсолютно безплатно на територията на целия плаж", уверява Веселина Димитрова, медицинско лице на плаж Крайморие.

"По договор всяка една манипулация по първа долекарска помощ на всеки един плаж е безплатна.", казва Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Друг вариант за безплатна помощ, ако сме здравно осигурени, се оказва най-близкият областен град, тъй като клиниките в курортите, през лятото, не работят със здравната каса.