Първото българско знаме от Антарктида вече се намира в Националния исторически музей. От днес флагът става част от експозицията, посветена на Антарктида. Тя е открита преди 5 години от проф. Божидар Димитров и проф. Христо Пимпирев.

Годината е 1988-а, а мястото Антарктида. Тогава за първи път на ледения континент се развява българският флаг. Знамето вече има нов дом - Националният исторически музей.

Проф. Христо Пимпирев: Той се е запазил благодарение на испанския командир на тяхната база, който го е намерил в една ледена пукнатина, едва-едва се подава, взел го е и 30 години го е съхранявал, за да ни го подари.
Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ: Част от линията, която ще следва Националният музей за вбъдеще, е да отразяваме всичко, което е ценно за България и навсякъде, където има българи, навсякъде, където те работят за България и всичко, което представлява културна ценност, каквото е това знаме.

Флагът се е развявал върху първата постройка, която полага основите на полярната ни станция на о-в Ливингстън "Куцото куче" - част от историческото наследство на ледения континет.