Без свинско, краставици и домати ще останат туристите, които изберат да почиват в „ол инклузив” хотел у нас през лятото.

Заради поскъпването на тези хранителни продукти през последната година, хотелиерите вече нямат сметка да ги предлагат на шведската маса и ще ги заменят с по-езкотични продукти като скариди или с доста по-вредните пасти и торти. Това обясниха от бранша, цитирани от в. „Труд”.

Експерти разкриват скритите капани на ол инклузива

Последствията от епидемията с африканска чума по свинете все още не са се отразили на доставните цени за хотелите, макар че очакванията са месото да поскъпне с 20 до 40 на сто. Но още преди да се появят огнищата на чумата мръвките вече бяха по-скъпи спрямо миналото лято, категорични са от бизнеса.

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса?

Най-необяснимо според хотелиерите обаче е поскъпването на краставиците и доматите. И докато при доматите повишението на цената за килограм спрямо миналата година е с 30-40 ст., то при краставиците разликата е много по-драстична.

"През юли миналата година купувахме краставиците на цени от 85 ст. до левче за кг., сега същият зеленчук се продава за 2,20-2,50 лв./кг", обясниха хотелиери.

"Вече ми е много по-изгодно да купувам десерти и дори по-нетипични за България продукти като скариди, вместо да предлагам салати на шведската маса", обясни бизнесмен.

Турски хотелиер разказа как слагат повторно продукти на шведската маса
 
В социалните мрежи пък се появиха снимки на скъпи краставици в магазините, като коментарите на потребителите са, че е по-евтино да се ядат пържоли вместо шопска салата.

Според председателя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кънчев причината за моментното поскъпване е „мъртвият период” между първата и втората реколта в парниковото производство на краставици.

"След около 10 дни цената им ще спадне, след като излезе втората реколта на големите оранжерии", обясни той. И припомни, че през тази година са подпомогнати 10 хил. декара нови площи с полски краставици.

Според председателя на Съюза на градинарите Слави Трифонов основната причина за на пръв поглед необоснованото и необичайно за настоящия сезон поскъпване на краставиците е зависимостта на пазара от вносителите. "В подобни случаи е лесно да се спекулира", заяви той.

Причините за тази ситуация са много, като сред най-главните са липсата на работна ръка и спекула от страна на търговците, което отказва от бизнеса земеделските фирми.