Меандрите на Арда край Маджарово се превръща в истински Клондайк през уикенда. Над 600 последователи на Джек Лондон се стекоха от цяла България на събора на Асоциацията на търсачите на ценни метали и метеорити. Освен на самородно злато районът край Арда е богат на минерали - ахати, ясписи. Тук често идват и чужденци, които посещават единствения на Балканите Природозащитен център за лешояди, които гнездят там, пише marica.bg.
За пръв път на Арда край Маджарово ще има състезание с награди за промиване на злато с драги и за търсене с детектори. 

Времето на събора на Маджарово не е избран случайно -  точно в нощта на 12 срещу 13 август ще се наблюдава уникално явление: тази година метеоритният дъжд на Персеидите ще бъде удивително силен и светъл. Златотърсачите ще наблюдават над Арда уникално небесно представление с впечатляващи естествени фойерверки, тъй като земята ще премине по-близо до пътя на кометата. Средно на минута ще падат по 2 метеора, обяснява Стаменов. 

Приятелите с право го наричат нашенски Индиана Джоунс по аналогия с прочутия филмов герой, търсач на съкровища и приключения. Стаменов е златотърсач с 40  -годишен стаж. Създател и председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, единствена на Балканите. Направил е нова карта на находищата със самородно злато, която актуализира постоянно. Негови приятели и учители са най-известните български геолози и археолози, сред които Георги Китов. И до днес любим автор му е Джек Лондон, описал приключенията си като златотърсач в прочути творби като “Златният каньон” и “Жажда за живот”. 

Златната тръпка за Стаменов не е мания за забогатяване, а откривателство, начин да си по-дълго сред природата. Най-големия си златен къс - 13-грамова самородка, Кирил е открил преди година по деретата на село Стремци край Кърджали. 

 Златотърсач милионер няма, но е неописуемо вълнение да откриеш златинка, да не говорим за къс злато. Хора, които търсят бърза печалба, бързо се отказват. Забравят, че всяко хоби е скъпо - има въдици по 2000 лева, както и пушки по 30 000 лв. 

Стотина лева са нужни на прохождащ златотърсач -  за легенчета за проби и промиване, за  улей, с който да се събират златните късчета. Улейчето излиза 15 и 30 лв. , ако сам си сгънеш ламарината, сложиш стелката и мрежичката отгоре.  Направата на драга е по-скъпа - трябват  маркучи, помпа и инжектор за засмукване на материала от дъното на реката. Само помпата излиза от 130 до 260-360 лв. Металните детектори тръгват от 300-400 лв.,  марковите  стигат до 10 000 лв.   


Търсачи на съкровища 

Членовете на асоциацията, която съществува от 2012 г., са вече към  4000. Най-много са ентусиастите от Южна България - Пловдив, Асеновград, Баня, Карловско, Панагюрище, Стрелча, Кърджали, Хасковско.  В асоциацията членуват учени историци и геолози, видни юристи. 

Съборите са вече традиция  - следващият е през септември на Старозагорските бани. В късна есен Стаменов ще организира отново експедиция за търсене на метеорити край Свежен. Според учени от НАСА, с които Стаменов поддържа връзка, в Средна гора има паднали късове от небесни тела. Предстои и традиционният семинар на асоциацията в Пловдив.  

С участието на наши специалисти от Минно-геоложкия университет и изселници подготвят експедиция в Турция за търсене на минерали и метеорити в района на Бурса и Измир. Планират и  документален филм с условно заглавие „Пътят на европейското злато” . 

За глупци 

Пиритът е златото на глупците, във водата няма разлика, но изсъхне ли, потъмнява. При 10-15 златинки в две кофи си струва да продължиш. Златото е 19 пъти по-тежко от водата и 7 пъти по-тежко от всички останали вещества в речното корито. 

Режимът 

През 2001 г. е направена поправка в Закона за подземните богатства, която позволява златодобив чрез ръчно промиване руслата на реките. Не е позволено да копаеш, да сечеш дървета. Който иска да вади пари, взема реки на концесия, наема багери, тежко оборудване и дълбае. Много строг е режимът в зоните със специален статут - природните резервати, Натура 2000.