Турското правителство започна инициатива за сертифициране на курорти, където няма случаи на коронавирус. Това съобщи министърът на културата и туризма в южната ни съседка Мехмет Нури Ерсой, цитиран от „Хюриет Дейли Нюз” и в. Монитор.

„Първо ще разработим международно приетата система за сертифициране“, поясни той, като допълни, че в комисия, издаваща сертификатите, ще влизат служители от Министерствата на здравеопазването, транспорта и земеделието.

Първото им заседание е проведено миналата седмица.

Гърция обяви как ще става летуването тази година

В комисията  също ще се включат и неправителствени организации. Очаква се системата за сертифициране да бъде завършена през първата седмица на месец май. До края му пък ще бъде организирано получаването на сертификати от туристическите комплекси.

Министърът на туризма също така изрази надеждите си вътрешният туристически трафик да бъде възобновен, след като в средата на май отпаднат мерките за овладяване на заразата.  

В началото на годината, преди кризата с коронавируса, Турция се стремеше да достигне 60 млн. туристи. Според официални данни, през 2019 г. те са наброявали 51,9 млн. души. Приходите от туризъм в страната достигат 34,5 млрд. долара през миналата година, което е  рекордно високо ниво, сочат статистическите данни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!