Нов уебсайт на ЮНЕСКО за пътешествия популяризира дестинации, сред които и Старинния град Несебър. Това съобщиха от пресцентъра на Община Несебър.

ЮНЕСКО е създал първата по рода си уеб-платформа посветена на Световното наследство и устойчивото пътуване. С подкрепата на ЕС, платформата включва 34 дестинации, избрани между обекти на Световното наследство от 19 държави на Европейския съюз. Пускането на платформата, разработена със съдействието на "Нешънъл Джиографик", съвпада с честванията по случай "Дните на европейското наследство".

Български специалисти са работили съвместно с ЮНЕСКО и "Нешънъл Джиографик" в продължение на повече от 18 месеца, за да бъде създадено полезната информация, включена в платформата. Сайтът "Пътувания до обекти на Световното наследство" ще бъде достъпен от 15 - 16 септември по време на "Европейските дни на наследството". Инициативата насърчава хората да "пътуват различно, да пътуват по-задълбочено", което означава да пътешестват отвъд основните туристически дестинации, да отсядат за по-дълъг период от време и да преживяват повече от това, което регионът може да им предложи.

Платформата "Пътувания до обекти на Световното наследство" подканва туристите да пътешестват по четирите маршрута на културно наследство, разработени в рамките на проекта - "Кралска Европа", "Древна Европа", "Романтична Европа" и "Подземно културно наследство".

Сайтът "Пътувания до обекти на Световното наследство" ще играе и основна роля при привличането на китайски посетители към Европа по време на инициативата "2018 г., година на туризма ЕС - Китай". Уебсайтът е достъпен на английски, китайски и френски език.