Задържани са трима жители на Кюстендил – двама мъже и жена, срещу които е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК. По същото време в Кюстендил е задържан и 46-годишен мъж, съпричастен към престъпната дейност.
Операцията на служителите на ГДНП, колегите им от ОДМВР - Кюстендил и ДАНС е осъществена вчера, след внимателни оперативни действия и предварително планиране на реализирането й, съобщи Фокус.
 

Разследването започнало след разработка на ОДМВР -Кюстендил и ДАНС за документиране дейността на организирана група за трафик на бежанци от Турция към Европа. В резултат на проведената екипна работа, вчера към 13.05 часа, на бургаската улица "Стефан Стамболов", бил спрян за проверка микробус "Ивеко 35 С 10" със софийска регистрация, управляван от 49-годишната М.К. от Кюстендил. В товарния отсек на микробуса били открили 32-ма чужди граждани, сред които жени и деца, самоопределили се като граждани на Ирак. 
 

Малко по-късно на кръговото кръстовище на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Транспортна", бил засечен лек автомобил "Хюндай Гетц", с кюстендилска регистрация, управляван от 33-годишния Д.В. от Кюстендил, а на бензиностанция на изхода на Бургас - посока София, служители от Второ Районно управление - Бургас спрели за проверка лек автомобил "Рено Туинго", шофиран от 38- годишния Д.А., също от Кюстендил.
 
В процеса на работа е установено, че двамата шофьори на леки автомобили са съпровождали микробуса, в който пътували нелегално преминалите границата на България чужденци. При задържането на мигрантите и съпровождащите ги лица е оказано съдействие от ОДМВР - Бургас.
 

По същото време в Кюстендил криминалисти, работещи по това разследване, са задържали и 46-годишния И.М., който е съпричастен към дейността на групата.
 

М.К., Д.В. и Д.А. са задържани за срок от 24 часа, като спрямо тях е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК /каналджийство/. Чуждите граждани били без документи за самоличност, самоопределяли се като граждани на Ирак. Те са отведени в сектор "Миграция" към ОДМВР – Бургас, а оттам ще бъдат настанени в специализиран център.
 

Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура – Бургас. За предприетите действия е информирана и Бургаската апелативна прокуратура.