18-годишният Димитър Дикелов отказа да бъде като всички абитуриенти, които се надпреварват кой ще пристигне на бала си с по-лъскаво и луксозно возило. Боляринът избрал да бъде себе си и да дойде на празничното дефиле по червения килим в старата столица с велосипед, пише "Борба". 

Младежът разказа, че не искал да се впише в шаблона, защото в деня, в който с връстниците си започват нов етап от живота, няма нужда от толкова суета.

Димитър е възпитаник на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. Завършил паралелка „Парково строителство и озеленяване“. Празничното шествие на неговото училище било на 24 май.

„Още в началото на XII клас споделих на съучениците си, че на бала ще дойда с колело. Те се смееха и не вярваха, че ще го направя. Родителите ми пък си мислеха, че се шегувам. Баба ми даде наставления да не правя номера с колелото.

Най-много се зарадваха моите учители, защото възприеха хрумването ми като зряло решение. Защо в големия ден да идваме със скъпи коли, които даже не са наши? Подобна показност е излишна“, размишлява 18-годишният търновец.

В Деня на славянската писменост яхнал любимото си колело, което бил паркирал пред дома си в квартал „Акация“.Майка му ливнала менче с вода, за да му върви в живота, каквато е традицията. Минал покрай Паметника на обесените, през целия център до сборния пункт на абитуриентите. За да бъде зрелищно, не се сдържал и вдигнал задна гума във въздуха.

„За съжаление, нямам клип от този момент, но винаги ще помня одобрителните погледи на хората, които се бяха събрали да гледат зрелостниците“, допълва той.

Димитър сподели, че от малък кара велосипед, но последните няколко години се мобилизирал повече да се придвижва с него. Смята, че това е идеален начин за транспорт в модерното време, защото е евтино и здравословно. Казва, че парите, които събрал като подаръци за завършването, ще използва, за да си купи т.нар. шосейно колело.

„Моето се води преходно. Искам да си купя шосейно, защото то е специално пригодено за асфалтова настилка. Планирам с него да отида на море. Миналата година мои познати се организираха и стигнаха до Черноморието на две гуми. Това лято и аз ще мога да се включа в приключението“, заяви младежът.