Редица природни аномалии шашардисаха русенци. Това стана ясно от снимки, разпространени от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

„Определено е доста рядко да се наблюдават две оптични явления и то едновременно хало и „огнена дъга“, казват синоптиците от Meteo Balkans.

Снимки: : Ralitsa Petkova Petkova

Хало (на гръцки: ἅλως, още наричан аура, нимб, ореол) е оптичен феномен, създаден от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се образува около Слънцето или Луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето. Обикновено се образува в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха.

Те уточняват, че една от най-редките дъги е т. нар. „огнена” дъга.

При този природен феномен цветните петна се появяват на небето в резултат от преминаването на светлината през ледените кристали в перестите облаци. 

Това природно явление може да се наблюдава изключително рядко, тъй като и ледените кристали, и слънчевата светлина трябва да се намират в определен ъгъл един към друг.

Снимки: Koko Braiz

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната