16,313 декара в местността „Капсида” край Пловдив за 161 130 лева. Тази сделка ще бъде изповядана след търг в Министерството на отбраната.  От тази оферта ще се възползва архитектът Йордан Терзийски, който е участвал в търговете на МО, но е бил класиран на второ място за имота. Първата фирма обаче се е отказала и така тя бе определена за победител в търга, пише Trafficnews.bg.

През лятото военните обявиха първите победители в голямата разпродажба на имоти. Тогава от  МО обявиха търговете за 17 имота в цялата страна, като големината им варира от 3 до 1124 декара, а началните тръжни цени започват от 37 500 лева и стигат до 2,5 млн. лева.

Първите трима победители бяха за трите терена край Пловдив, които са част от индустриалните зони на общините.


Два от имотите се намират в местността „Капсида”, община Куклен, където се намира новата Промишлена-търговска зона – източно от град Куклен като свършва след землището на общината.Другият бе в село Караджово, община Садово.  Всичките имоти са вписани като с отпаднала необходимост за армията.

Най-големият от трите имота бе край Куклен с площ от 115 дка, като началната му тръжна цена бе 265 310 лева, а стъпката за наддаване бе 6000 лева.  Победителят в този търг със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е фирмата „Агро Търговия” ООД с управители Пламен Панчев и Илиан Лангаров.

Фирмата бе обявена за победител с предложението от 829 072 лева за апетитния имот. По закон тези сделки не се облагат с ДДС.

Тогава бе обявен още един победител за терена от 16,313 дка в лицето на фирмата „Лъч Трейд” с управител Лъчезар Гроздев с оферта от 256 840 лева. Собственикът на компанията Ботьо Солаков обаче се е отказал и преди дни министърът на отбраната е подписал нова заповед.

С нея се определя фирмата „Арт Естейт” за победител в търга с предложена цена от 161 130 лева. Управителят на дружеството е арх. ЙорданТерзийски, а фирмата се занимава със строителство и недвижими имоти. 

В същото време в местността „Капсида” започват да се изграждат все повече заводи за десетки милиони, а цената на земята расте ежемесечно. Сделката е буквално на безценица, предвид цените на имотите там.

Освен имотите край Пловдив, в програмата на Министерството на отбраната е заложено продажбата на 60 дка  квартал Гладно поле в Пловдив. Бившият кметът Иван Тотев искаше да изгражда втори градски център  там, но влезе в конфликт с  министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Все още не е ясна съдбата на тези 60 дка, а Община Пловдив започна да изгражда инфраструктура в 16-те декара дадени от военните в зоната.