Дупничанка, бивша учителка и проектантка, е открита в тежко състояние на гарата в Дупница след тригодишен престой в хоспис в съседна Гърция. В петък през нощта 80-годишната Василка Андонова е настанена в Спешен център – Дупница след подаден сигнал на тел. 112 за бедстваща възрастна жена на гарата.
До вчера сутринта тя бе в медицинското заведение, тъй като няма роднини, а домът й е изгорял преди години, пише struma.bg.

Дежурните екипи се погрижиха за самотната възрастна жена. Настаниха я в една от стаите на Спешен център и я нахраниха. Тя ги изумила с познанията си по английски и немски. От външния й вид личи, че бившата учителка е била добре обгрижвана в Гърция – чиста, спретнато облечена и добре изглеждаща за възрастта си.

Пред екипа В. Андонова разказала: „Преди три години имах 50 лв., останали ми от пенсията, с тези пари в джоба се качих на влака за Солун. На гарата ме откри 40-г. Тасос, който ме настани в Гърция в хоспис и в продължение на три години се грижи за мен. Върнах се в Дупница, но нямам дом, нямам роднини, които да ме обгрижват”.

В портфейла си баба Василка имала бележка с телефона на мъжа, който се грижел за нея в хосписа в Гърция. Тя пожелала някой от екипа на Спешен център да му се обади и да го уведоми, че е в Дупница. Дежурната в събота д-р Весела Джорджева позвънила на телефона, даден й от Василка, и отсреща се обадил грък, който се зарадвал, че е открил къде е В. Андонова.

Ето какво разказа д-р В. Джорджева за проведения разговор с Тасос Налмантис: „Обадих се по телефона и отсреща ми вдигна мъж, който се представи като Тасос Налмантис. В продължение на три години той се е грижил за Василка в хоспис в Гърция. Той ме помоли да се погрижим за баба Василка, в понеделник ще дойде да я вземе и да я върне обратно в Гърция. След като приключих разговора с гърка, ми се обадиха, като се представиха, че са от гръцкото консулство в България и че в понеделник ще дойде Тасос да я върне в Гърция“, разказа д-р Джорджева.

Вчера Василка Андонова по нареждане на болничния шеф доц. Димитър Недин беше пратена в хирургичното отделение на общиннската болница, докато пристигнат блогодетелите й от Гърция.

Дежурните сестри и санитарки изкъпали възрастната жена, която има проблеми с придвижването, и я нахранили. Днес в 6,30 ч. се очаква да пристигне гъркът Тасос Налмантис и да върне обратно дупничанката в Гърция.

Полицейски източници съобщиха, че преди три години съседка на В. Андонова подала сигнал в РУП – Дупница, че тя е в неизвестност и повече от седмица никой не я е виждал. Тогава В. Андонова е обявена за общонационално издирване. След два дни пристигнало писмо, че тя се намира в Гърция и е настанена в хоспис за възрастни хора.

Това не е първото внезапно пътуване на дупничанката, която има проблеми със здравето. Преди години тя е била открита на гара във Франция и е била депортирана в Дупница.

Василка Андонова не е създавала семейство. За кратко е работила като учителка, но трудовият й стаж е преминал повече като проектантка в Дупница.