Област Кюстендил продължава да бъде на челните места по брой заразени с коронавирус през последните седмици. В областния град има само една болница, а другите лечебни заведения, които приемат пациенти с COVID-19 в района, са двете болници в Дупница, съобщава БНТ.

По думите на директора на МБАЛ "Никола Василиев" д-р Александър Величков ситуацията в болницата е тежка. Градът е един от най-заразените в България и ежедневно през триажния кабинет преминават около 100-120 души със симптоми на COVID инфекция.

"Те биват преглеждани, оценявани, правят се образни изследвания. Когато е необходимо изпращаме на проби за PCR диагностика. Около 80% от пробите, които изпращаме, са положителни", описа ситуацията  д-р Величков.

Той увери, че при създадената организация на всеки нуждаещ се осигурява болнично лечение. За него е недопустимо болницата да остане без свободни COVID легла.

"Приемът е денонощен и във всеки момент трябва да имаме подсигурено легло за пациенти в тежко състояние. Имаме план и готовност, ако леглата ни се закрият на 100%, за един час да разкрием нови легла, така че да не оставим нито един човек, който има нужда от такова лечение", категоричен беше д-р Величков.