Бойко Борисов продължава обиколката си из България. Днес той се намира в Шумен, където проверява как са били изхарчени средства за изграждането на храм на Св. мъченик Райко Шуменски. 

Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

Владиката благодари на Борисов за оказаната финансова подкрепа от правителството му по време на третия мандат и изтъкна, че православието е важна опора на народния дух, а в църквата нещата стават, защото има Божие благословение и благодат.

"Вие ни помогнахте много. По принцип помогнахте много на светата църква. Винаги ще го помним.

Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват. Повече от 15 години - каквото сме помолили - бяхте и кмет, и три мандата министър-председател - за каквото сме ви помолили, сте го направили", каза владиката. 

Митрополит Йоан допълни, че Христос е до нас, но няма кой да отвори вратите на сърцето си, за да го приеме и отново се обърна към Бойко Борисов:

"Колкото повече има храмове, колкото повече се засилва религиозността на човек, толкова повече той проявява Божия образ в себе си.

Вие сте вярващ човек и знаете - никога човек не остава без врагове, които да му търсят сметка за нещо. Защото в крайна сметка арената на духовната борба на човека е в него - в неговия ум и в неговото сърце".

"Да, не случайно и вашето слово винаги започва с "Да внимаваме" и че без господа нищо не може да се направи, отбеляза Борисов.

Всяка събота и неделя взимам младежите от ГЕРБ, сутринта ги водих на Плиска. Сега там един работник няма, а е майката на църквите, каза още той

Владиката благодари на всички дарители, допринесли със средства за изграждането на шуменския храм.

"Правилно казахте, дядо владика, че поколението е изпуснато от църквата. Затова всяка събота и неделя водя младежите от ГЕРБ", заяви Борисов и допълни: "Преди да се оглеждаме в чуждата история, да научим децата ни на славната българска история".

Дядо Йоан му изказа благодарност, че по време на пандемията не са били затворени храмовете. "В църквите имаше всичко - дезинфектанти, спазваха се мерките. А всички други страни туриха катинарите и затвориха храмовете", отбеляза Борисов.

"Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода. Ще се сетят за какво говоря. Всички спазиха мерките и църквите останаха отворени. Дядо владика, много благодаря", заяви Бойко Борисов.

Владиката Йоан връчи епархийска грамота в знак на благодарност за изключителната помощ за възстановяването на варненски храм. "Да подкрепяме храмовете, защото те остават за векове", заяви Борисов и още веднъж благодари на митрополита, пожелавайки му здраве. 

След това той разговаря с миряните, събрали се пред строящия се храм. Хората му благодариха, че благодарение на средства от неговото правителство кварталът им е бил облагороден.