Директорът на "Напоителни системи" в Пловдив Петко Димов ще бъде уволнен дисциплинарно. Това обяви земеделският министър проф. Христо Бозуков при посещението си в Устина днес.

Крайната мярка е за неправомерно преведени 1,6 млн. лева от местния клон "Марица" към клон "Струма" вместо към централното управление на "Напоителни системи". След идването на служебното правителство беше уволнена изпълнителният директор на дружеството Снежина Динева.  

Тя беше обвинена от министър Бозуков, че  е прехвърлила огромна сума от сметките на "Напоителни системи", като по този начин е блокирала плащания на ДДС, осигуровки и заплатите на служителите. 

Заради констатирани 17 нарушения Динева беше освободена от поста си на 9 юни. Ден по-късно тя е дала указания на колегите си да не превеждат пари към централно управление.


На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в размер на 1,5 млн. лв. от клон "Марица-Пловдив" и клон "Тополница-Пазарджик" към клон "Струма-места" вместо към централата, което е и причината за уволнението на Петко Димов, който оглави пловдивския клон на "Напоителни системи"  през 2016 г.

Междувременно министър Бозуков и  шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев  обявиха при посещението си в Устина предстояща съвместна инициатива между земеделското ведомство и Международната асоциация по лозата и виното.

Друга важна новина за бранша е отварянето на две нови мерки за създаване  на нови лозя през юли. Земеделският зам.-министър Явор Гечев съобщи, че е изготвен проект за дълго чаканият закон за кооперациите, който ще бъде оставен да се приеме от новия парламент.