В навечерието на Нова година десетки данъчни инспектори, предимно от София, атакуват наред хотели и заведения в Банско. Това съобщава в. Монитор.


Те проверяват, дали се издават касови бележки и точни ли са оборотите в хотели, ресторанти, механи и всички търговски обекти в зимната столица на Балканите. От НАП вече се похвалиха, че през последните години нарушенията намаляват и отново апелираха да се издават касови бележки. Издаването на такава е задължително, като неиздаването на фискален бон дори и за малка сума води до запечатване на обекта за срок до 1 месец.

НАП с нова акция! На мушката на данъчните са...

В началото на сезона персоналът е бил запознат с изискванията на Приходната агенция. Инсталиран е нов софтуер, чрез който на касовия бон да бъде отразена всяка предлагана услуга поотделно. Неиздаването на фискален бон е едно от най-сериозните данъчни нарушения. Глобата за физически лица е от 100 до 500 лева, а за юридически – от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение санкцията се удвоява. Неиздаването на касова бележка, освен до глоба, води и до запечатването на обекта за срок от един месец.

Инспекторите ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП. Сергиите в центъра на Банско също се проверяват. От НАП проверяват и имущественото състояние на физически лица – собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти.

Данъчните инспектори ще бъдат в зимните ни курорти през цялата зима, като се предвижда проверките да бъдат дори и денонощни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!