Див скандал в ефир си спретнаха четирима събеседници по темата бежанците и Елин Пелин. Кметът на града Ивайло Симеонов, представителят на сдружение „Свободна Сирия” Аркам Наюф, адвокат Николай Хаджигенов и Юлиян Ангелов ВМРО се изпокараха  заради напрежение в населеното място.
Припомняме, че общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут. От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората не ги искат, те обаче отказват да се преместят. Напрежението между българите и сирийците ескалира и се наложи вчера полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани.

Кметът на града Ивайло Симеонов защитаваше тезата, че градът е малък и е по-добре чужденците настанени в по-голямо населено място. „Ние шопите винаги ще помагат на хората в нужда”, каза той. Според него тези хора не правят разлика.

От своя страна Аркам Наюф от сдружение „Свободна Сирия” смята, че напрежението излишно се нагнетява. Той дори се зарече: „Ако се случи нещо оттук нататък, г-н кметът е виновен”, посочи Наюф и допълни – „Една шепа хора не може да говори от името на българския народ. Братя и сестри, българи, не се поддавайте на такава провокация”, призова той.

„По време на турското робство едни българи са преминали границата със Сирия, те са ги приели и след това са ги изпратили в Австрия”, каза той.
Според Юлиян Ангелов от ВМРО някой псевдодемократи, които поощряват каналджийството, говорят за правата на човека. Не може заради едни хора да страдат цели региони заложници, посочи той.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!