Добра поличба за Банско. На Първа пролет в града дойдоха и първите щъркели.

Преди няколко дни техен побратим избърза и първи пристигна в гнездото на църковната кула. Днес полята около Банско пък се изпълниха с черно-белите птици, търсещи храна.Добрите новини за града продължават. Стана ясно, че са направени 17 проби за коронавирус на контактните лица – колеги на сноуборд учителя от Троян, който бе установен с положителен резултат след престоя си в Банско.

Мъжът, както е стана ясно, се лекува в болницата в Ловеч. Той е в добро състояние, а семейството му не е заразено – установиха още пробите, взети и на съпругата му, и на едното му дете, било контактно с баща си, пише infomreja.bg. 

На 17 служители на „Юлен“ са взети проби, които за щастие са отрицателни. Другото, което се потвърди, е, че сноуборд инструкторът вероятно не се е заразил след контакт с английски туристи, а по-скоро след общуване с грък, който имал тежка кашлица и болки, за които споделил.

В Разложката болница, както потвърди д-р Велев вчера, има само един пациент, болен от пневмония, но той не е положителен за вируса. Това е охранителят в „Хепи енд“, за който от Община Разлог бе обявено преди дни, че е заразен.

Информацията обаче така и не бе потвърдена от Националния щаб. Момчето, което се лекува в Разлог, също е в стабилно състояние. Такова е състоянието и на готвачката от Бургас, работила в Банско.

В града има само един случай на положително заразен, но без никакви симптоми. Това е детето от Великобритания, на 9 години, което все още е под карантина в апарткомплекс „Еделвайс“ заедно с роднините си – още 4-ма души.

Изтеглянето на туристи от града продължава и днес. По последни данни на министър Ангелкова от вчера 111 са чуждестранните туристи в града - 46 британци са отпътували през изминалия ден, днес се очаква да си тръгнат още 26 души.

Руснаци, които трябвало да отпътуват от Пловдив с чартърен полет, им е отказано, тъй като били от карантиниран град. 66 са тези руснаци, заяви Ангелкова, която обясни, че очаква съдействие от руския посланик за осигуряване на отделен полет.

Темата за храната и медикаментите вече не стои на дневен ред, тъй като няма нито недостиг, нито опашки в магазините, нито презапасяване и паника.

Днешният ден донесе и 1500 маски, които Общината ще разпредели по хранителните магазини в града. Всеки, който има необходимост от маска, може да си вземе – безвъзмездно и с грижа към здравето на себе си и другите.

От самият Общински щаб обявиха: В част от хранителните магазини, в различни точки на града, регулярно ще бъдат доставяни маски за многократна употреба /изпират се след двучасово ползване и след изсъхване се гладят с гореща ютия/. Маските са в ограничени количества, предназначени са за граждани, които не са успели да се снабдят с такива.

Дезинфекцията в Банско и Добринище е редовна. Улиците продължават да се пръскат със специален препарат. От Общината благодариха на бившия учител по география Райчо Мотев, който като собственик на фирма, се е заел с безвъзмездното дезинфекциране на добринишките улици.

Обходиха се всички пешеходни алеи и зони, района около болничното заведение, детските площадки и парка, центъра, около хранителните магазини и аптеките с по-голям поток от хора, съобщи кметът на Добринище Петър Галчев.

От Общината обявиха още:
С по-малка техника и ръчни помпи са обработени и малките и тесни улици в Старинния квартал. Дирекцията на НП "Пирин" има готовност да се включи в дезинфекциране на улиците с UTV - специализирана техника, предназначена за гасене на пожари.

- Дезинфекцирани са всички обществени затворени пространства, в т.ч. църквите.

- Уредено е снабдяването на животновъдните ферми с фураж при стриктно спазване на карантинните условия под контрола на РЗИ и БАБХ.

В Банско тече в пълна сила и подкрепата за най-слабите – възрастните хора, както и за болните. Социалният патронаж разнася храна по домовете при спазване на стриктни мерки за хигиена.

Още една добра вест бе оповестена. Собственик на хотел се е заел с приготвянето на храна. Кампанията е наречена „Топла храна в труден момент“, а неин основател е Бурхан Немутлу, управител на хотела.

Ежедневието на хората в града пък се върти около дворовете на къщите. Спазва се изключителна дисциплина – хората излизат до магазина и обратно, ако има разговор на улицата, то той се провежда от дистанция, няма установени сериозни нарушения.

От снощи се разшири и периметърът на КПП-то при Разлог, а в полята между Банско – Разлог, Добринище и Баня има постове, които следят за „партизани“.

Продължава традицията с биенето на църковните камбани, както и с дрънкането на звънци от местните по терасите, което се изпълнява всяка вечер в 19 ч.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ