Повече от 24 часа няма следа от изчезналия турист в района на писта „Картала” над Благоевград. Дежурният служител в Планинска спасителна служба (ПСС) съобщи, че към момента няма развитие по акцията, предава "Фокус".

Загубилият се 34-годишен мъж от София не е открит. Екипите се прибират, повечето спасители са останали и без батерии на телефоните си, така че трудно се осъществява връзка с тях.

Освен това се налага преустановяване на издирването, защото вече се стъмва, а в тъмната част на денонощието няма как да продължи акцията, уточни дежурният служител.

В рамките на днешния ден на терен са били 21 спасители от Планинска спасителна служба (ПСС). Те са от Благоевград, Банско, Разлог и София. Включени са били и две следови кучета, обучени да откриват изчезнали хора в планините. Използван е и уред за откриване на изчезнали в лавини.

Според дежурният служител на този етап няма как да се кажи дали и какви са шансовете мъжът да бъде открит жив, въпреки че е в неизвестност от повече от 24 часа.

„Историята познава всякакви случаи. Надеждата умира последна”, заяви той.

БЛИЦ припомня, че в 17.37 часа в неделя на телефон 112 е подаден сигнал за изчезнал сноубордист. Няма точна информация от кога точно мъжът е в неизвестност.

Знае се само, че преди да бъде подаден сигнала, приятелите, с които са се спускали заедно на писта „Картала”, са започнали да го търсят в района. Около час след подаването на сигнала, на терен вече са трима спасители, пристигат и още десет.

Издирването е преустановено около полунощ, а сутринта е подновено, но за съжаление остава без резултат за момента. По информация от подалия сигнала, сноубордистът не е имал нито каска, нито уред за лавини.

Спускали са се на пистата, но и извън нея. Дежурният служител в ПСС уточни, че вчера има паднали две лавини. Метеорологичните условия са доста тежки през последните няколко дни.

Днес, планинските спасители проведоха акция в условия на снеговалеж, намалена видимост и новообразувала се снежна покривка от 10 см. Следи от сноубордиста не са открити.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!