Съпрузите от село Василовци, които се оказаха първите заразени с коронавирус у нас, са заминали при сина си в София на 1 март, съобщава "Дарик".

Ден преди това са присъствали на честване на кръгла годишнина на брата на 74-годишния мъж, като тържеството е било в град Лом.

В момента полицията издирва участниците в честването, разпитва ги и заедно със здравните власти ги поставя под домашна карантина.

Дъщерята на пострадалото семейство е работила в Италия, завърнала се е у нас, вероятно е присъствала на рождения ден, но живее в друг регион и кметът на Брусарци няма информация дали е изследвана за COVID-19.

Учен от Станфорд посочи единствения начин да се спасим от COVID-19 ГРАФИКИ

Общината в Брусарци и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Монтана предприемат сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса в Брусарци, заяви кметът на общината Наташа Михайлова.

След като вчера 66-годишна жена от село Василовци в община Брусарци почина от коронавирус в болница "Пирогов" в София, а съпругът й, също заразен с вируса, е в критично състояние, РЗИ-Монтана направи дезинфекция на къщата им в селото и на района около нея.

По заповед на кмета на общината училищата, детските градини, читалищата и пенсионерските клубове в община Брусарци за затворени, като ваканцията е до 16 март, включително. Забранено е провеждането на седмичния пазар в град Брусарци и на пазарите в селата от общината.

WЅЈ: Защо италианците умират от коронавирус повече от китайците?

Общинската администрация е закупила маски за работещите в местната адмиинстрация и кметствата, за учители в училища и детски градини, за работещи в читалища, пенсионерски клубове и други обществени организации. Закупени са също спирт, гелове за дезинфекция и други медицински материали, обяви Михайлова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!