Очакват се резултатите от изследванията на двама мъже в Свищов, които са със съмнение за коронавирус. Пробите се обработват в Националната референтна лаборатория в Сoфия, пише "Борба".

Те са настанени за лечение на пневмония, придобита като усложнение на грип. Изолирани са във вътрешните отделения на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“. Хоспитализираните не са пребивавали в чужбина, но по преценка на медиците са им взети проби за доказване или отхвърляне на китайския вирус.

Единият пациент е на 70 години и има прекаран инсулт. Той е в по-тежко здравословно състояние, за разлика от другият мъж, който е млад и вече е в период на оздравяване.

Заради двамата съмнителни пациенти болницата е под карантина и в нея не се допускат външни лица. 24 – часова охрана ще следи дали ограничението се спазва.

„Община Свищов е подготвена за ситуация при евентуални положителни проби за коронавирус. Подготвени са вече стаите, в които пациентите ще бъдат настанени.  В днешния късен следобед очакваме резултатите от изследването за COVID-19“, информира кметът Генчо Генчев.

По негови думи, ако се наложат допълнителни манупулации и още специалисти, има възможност в крайдунавския град да бъдат командирани инфекционисти от други градове.

Персоналът на болницата е обезпечен с необходимите предпазни медицински облекла и маски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!