Гневен пост срещу административните усложнения и бюрокрацията публикува в социалната мрежа Фейсбук кметът на изцяло селската община Опан Генчо Колев. Повод за критиката станала разправията около съдбата на отколешно щъркелово гнездо върху купола на храма в родното му село Бял извор, който пострадал при неотдавнашна буря, пише "Монитор".


Налагало се демонтиране на конструкцията и ремонтирането по възможно най-спешния начин за да бъдат изпреварени пролетните дъждове.Цели три дни продължила обаче размяната на кореспонденция между държавните институции и неправителствените екологични организации, докато се получи разрешение старото гнездо да бъде свален с крак и монтирано на друго място.

„Проведох многобройни разговори и писма с национални и неправителствени организации, за да получа посоката, която трябва да спазвам. Всички с голяма загриженост се вайкаха, какво ще е съдбата на щъркелите, които до момента все още не бяха се населели и според еколозите не са се сдвоили/чифтосали/. Използвайки тези критични 1-2 дни, спешно организирах техника за свалянето, но преди това разпоредих да се монтира ново гнездо на електрически стълб, който не е свързан с проводници в близост до старото гнездо.

След това на него поставихме част от старото гнездо и т.н.  В момента на свалянето, редица журналисти и представители на неправителствени организации, запъхтени от бързане се интересуваха за случая. Многобройни бяха и обажданията на спешния телефон, за „трагичната участ“, която следва…“, коментира кметът на община Опан. И допълва:“…но не зная защо се мисля, че нашето общество влага прекалена енергия за това, какво става с щъркелите, кучетата, „щастливите кокошки“ и различната друга твар, а е малко загрижена за това, как хората живеят. ..

 Ако не знаете идете в село  Тракия, в разрушения ракиен казан и вижте как хората, които нямат дом живеят там /по зле от кучетата/. Ако някой е загрижен, може да попита, но не вярвам, защото няма подобни институции, които да направят нещо реално за тях. Някой интересува ли се, тези бедни хора, какво ще ядът днес, а утре.?... Това е новата философия на педерастията и то не във физическия смисъл, а тази на ментално ниво в т.н. европейско общество…“.

На финала на поста си Генчо Колев тъжно пише: Ей, хора от разни бюрократични инстанции и организации, остана ли сред нас малко човещина, за да помислим и малко за хората, които по нещастие живеят в тази страна и при тези измислени правила и приоритети!!!!“

Гнездото все пак е преместено, вече е започнат и ремонтът на пострадалия от вятъра църковен купел, очаква се щъркеловата двойка да кацне в новия си дом.