Във Варна 16-годишно момче беше поразено от волтова дъга. Случаят е от неделя вечерта, когато младежът се е качил на един от вагоните. След инцидента момчето е с 50% изгаряния и е настанено в болница „Св. Марина”, където лекарите се борят за живота му.

Първоначалната информация беше, че е с опасност за живота, на този етап от болницата не дават повече информация по случая. 

Притеснителни новини за 16-г. момче след ужасяващия инцидент на ЖП гарата във Варна

„Напрежението в контактната мрежа е 25 000 волта, няма нужда да се допирате до кабел. Разстоянието от 2 м. и по-малко е директен риск за здравето и живота. След тези метри в зависимост от влажността на въздуха във всеки един момент може да се появи волтова дъга. В момента на токовия удар температурата, която достига е 6000 градуса. А въздуха около мястото се превръща в плазма”, заяви Любомир Любчев, НКЖИ – Варна пред NOVA. 

Относно обезопасяването на мястото, Любчев каза, че от страна на жилищния квартал има поставени огради. На всеки стълб има табела, която оказва, че опасността на високо напрежение и забрана за преминаване на външни лица.

„Разстоянието от покрива на вагона до кабелите е по-малко от 2 метра. Съответно качването на лице върху вагона, почти 100% ще доведе до образуването на волтова дъга”, добави той. 

Има кампания, която върви от години. Инспектори провеждат обучение на ученици в часовете по безопасност на движението, колко са опасни такива действия. Предстоят и още мерки. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук