Над 46 хиляди прасета в стопанствата тип „заден двор” паднаха жертви на чумата. Те са били заклани, а стопаните им са усвоили месото. Това сочат данните на Българската агенция по безопасност на храните към средата на септември, пише Монитор.

Дребните стопани по селата бяха принудени да заколят без време прасетата си заради разразилата се в страната зараза от африканска чума.


В 20-километровата зона около големите свинекомплекси трябваше да бъдат ликвидирани животните в стопанствата тип заден двор, защото са потенциален източник на заразата. Срещу това стопаните получават по 300 лева от държавата. Парите са предназначени за дезинфекция на кочините, преди те да бъдат заселени с нови животни от септември догодина.

Пари

Стопаните, които доброволно усвоиха месото от прасетата, получават по 300 лева на двор, уточняват от БАБХ.

Изплащането става съгласно утвърдените списъци от Областните епизоотични комисии (ОЕК). Право на обезщетение имат стопанствата в санитарните зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск.

Списъците, по които се изплащат обезщетенията, бяха изготвени от кметовете на населените места и утвърдени от Областните епизоотични комисии.

След официалното им заверяване бяха изпратени в БАБХ. По данни на земеделския министър Десислава Танева, която тя обяви в петък в парламента, броят на стопанствата, които са били подадени по списък в МЗХГ бил 34 821, подадените заявления в областни дирекции по безопасност на храните са били 29 500, финансовото подпомагане е в размер в момента на 8 млн. 850 хил. лв., изплатени в 1691 населени места в 179 общини.

Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, има отказани заявления, каза Танева в отговор на депутатски въпрос.

Критерии

Стопаните, които са допустими за получаване на обезщетението в размер на 300 лв., са тези, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба.

Те трябва да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място.

Документът се представя в Областната епизоотична комисия, заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар, с подпис и печат.

За да се възползва от помощта, той трябва да е извършил почистване и дезинфекция.

Стопаните, които не подлежат на обезщетение, са тези, които са представили неизрядни документи и при проверка в стопанствата им е установено, че животните не са заклани, уточняват от БАБХ.