Откъде влизат бежанците в страната ни? Как става предаването на хора между каналджиите и шофьорите и успяват ли трафикантите да заобиколят пунктовете за проверка?

Въпреки пунктовете за проверка на бусове и камиони, очевидно миграните намират заобиколен начин, за да достигнат вътрешността на страната. Екип на БНТ откри няколко импровизирани лагери в гората, които се намират на около ден път от границата с Турция. Там се събират малки групи от по 10-20 човека.

В условия на дъжд и ниски температури те трябва да изчакат шофьорите именно в тези зони. Понякога се използват и изоставени земеделски постройки. Близо до пътя понякога се оставят и големи туби с вода.

Понякога организаторите на трафика намират хора, които срещу от 100 до 400 лв. осигуряват изхранването на мигрантите.

На около ден път пеша от границата в гората край Росеново е едно от местата, които каналаджиите използват преди да транспортират мигрантите към вътрешността на страната. Последната група е заминала скоро. Наоколо е пълно с раници, бутилки с вода и консерви.

За да оцелеят в гората, мигрантите използват спални чували и найлони, за да се топлят. Районът е добре прикрит в гората и се намира близо до пътя.

"При нас вечер минават по 6-7 души. Това в момента е зимният период. Лятото е имало случаи по 40-50 човека са преминавали за броени минути. Те са като сърни. Много бързо минават. С едни клещи изрязват мрежата. На места вече си има и дупки. Те си преминават, ако успее полицаят да ги върне, те ще сменят смяната и пак ще си минат", разказва очевидец, който държи да остане анонимен.

Каналджиите раздават едни и същи раници, заредени с храна. В повечето случаи мигрантите разшиват презрамките, за да направят тайни джобове, в маратонките зашиват ценности, ако разполагат с такива.

Някои от хората са намирани в тежко състояние, други пък често са обирани.

"Или се препродава през трети човек или заминава по заложните къщи в близкия град. Бургас е най-близко. Заложните къщи трябва да са пълни с такива телефони. Аз съм виждала лично. Беше насинен. Обезобразен. Бяха му избити зъбите".

Често едни и същи хора правят няколко опита за преминаване:

"Те си ходят по улицата, ако ги засекат ги натоварват, обират, претарашват и прибират в Турция и след една седмица пак се връщат. Някога на втория, третия път успяват да се извозят до мястото, където трябва да отидат".

Колите, които идват да извозват мигрантите често са с украинска, турска, френска и българска регистрация.

"В повечето случаи са с бургаски номер и са от нашия район. Точно бургаските номера не ги проверяват. Самите КПП-та, които са от този край. Товарят ги на бусове, коли - като сардели. В една кола сме броили 25 човека.

Няма ли полиция?

- Еми, тя полицията... Ние сме я викали, докато дойде... или са на адрес или някъде... са заминали".

В уречения ден и час шофьорите прибират мигрантите директно от пътя. Хората от селата казват:

"Качват се по 5-6 човека и заминават. Направо им казват да се качват бързо, защото спират две коли излизат от горите и ги натъпкват. Между Грудово и Средец. Там има черен път.

В колко часа, вечер?

- А, не. През деня".

Каналджиите стават все по-изобретателни в опита си да превозват максимален брой хора.

"Линейки, катафалки, рейсове, камиони. Сега дойдоха да зареждат. Дойде жандармерия да проверява".

По данни на МВР през януари са задържани общо 631 нелегални мигранти. От тях 487 са установени във вътрешността на страната. Броят им е с 45,7% по-малко в сравнение с предходния месец .

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук