До месец ВКС ще реши трябва ли Ценко Чоков и синът му да излежат увеличените присъди или остават на свобода, съобщава Bulnews.bg. Антикорупционната комисия е направила запор върху над 1718 дка земи на семейството, имоти в София, както и банкови сметки.

За да отърват затвора, двамата пращат емисари при свидетели със заплахи или с примамливи предложения да се откажат от показания, разказват хора от Галиче.

Осъдени на лишаване от свобода на две инстанции, Ценко Чоков и по-малкият му син Мартин с всички средства се стремят да избегнат затвора и запора върху огромното имущество на семейството.

Според съда екскметът на селото е виновен по обвиненията за отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж, но е невинен по обвиненията за лихварство и ръководене на престъпна група. Съдът призна Мартин Чоков за виновен по обвиненията закани за убийство, лихварство и побой. По обвинението за участие в организирана престъпна група обаче няма вина.

През октомври по казуса трябва да се произнесе окончателно последната съдебна инстанция у нас - Върховният касационен съд, пред който Чокови обжалват. Ако той потвърди присъдите на Ценко и Мартин, те трябва да отидат зад решетките.