Напрежение и протест във Варна, след смъртта на велосипедист. Убитият Мартин Чикалов е балетист в държавната опера. Шофьорът, блъснал Чикалов, е на 25 години и никога не е имал книжка. Шофирал, обаче редовно и от КАТ два пъти са го хващали зад волана.  Веднага след инцидента той избягал от произшествието, предаде Нова телевизия от Варна.

Стотици хора – над 500 членове на колоездачни клубове и колеги на Мартин Чикалов се събраха на протестно шествие, което стигна пред сградата на областната администрация във Варна. Те са набелязали над 100 спешни мерки, за които ще настояват пред местната власт да бъдат изпълнени. Целта е да се урегулира движението на велосипеди в града. В черната статистика вече влизат трима колоездачи, загинали от началото на годината в морския град. Хората се заканиха да поставят пред общината онзи куп от камъни, който бяха поставили след самозапалването на Пламен Горанов.

Какъв е конкретният повод?

На 10 септември вечерта балетистът Мартин Чикалов пресича булевард приморски във варна, като бута колелото си. на пешеходна пътека. според очевидци точно там е ударен от минаващ автомобил.

 „ Беше безкрайно талантлив артист. заедно сме били на сцената и там вече е празно място. Той притежаваше освен таланта - работоспособността.

Много ще ни липсва, това е едно ограбване”, каза оперната певица Антоанета Маринова.

Той винаги е бил широко усмихнат, винаги спокоен, винаги е искал само добро. и винаги да сме усмихнати. винаги е помагал...”, сподели и Лев Виталиевич Караван.

Освен близки и колеги на мартин чикалов, на протеста се събраха десетки варненци.

 „Аз имам двумесечно беше с количката пресичам точно там... във Варна има много скоростни иотсечки, котио не са обезопасени с огради. Има пореден трагичен повод. И затова решихме, че е крайно време да направим нещо”, обясни защо хората излизат на протест колоездачът Евгени Балев.


Снимки: Булфото

Шофьорът, блъснал Мартин,  избягал от мястото на катастрофата. Късно снощи се предал в полицията. Оказал се рецидивист на пътя.

„25-годишен, неправоспособен, с два акта за установяване на административно нарушение, свързани с управление на МПС – без съответна правоспособност. Наказанието, което го грози, ако бъде доказано престъплението му – е лишаване от свобода от 3 до 15 години”, обясни старши комисар Даниела Пашов, директор на ОД на МВР – Варна.  

На шофьора са взети проби с оглед изследване на наличие на наркотични вещества или други упойващи вещества в кръвта. Остава в ареста за 72 часа.

Очаква се още в петък прокуратурата да внесе и да поиска от съда постоянна мярка „задържане под стража” за 25-годишния шофьор.