От началото на годината досега властите са задържали 980 имигранти при опит да влязат незаконно в България. 650 от тях - на българо-турската граница, информира bTV. 

Разпределителният център в Елхово е открит през 2013 година. Той е от затворен тип, а задържаните остават там няколко дни за обработване на документите им, преди да бъдат насочени към лагерите за бежанци.
 

След като години наред беше затворен, центърът работи от август и при капацитет от 200 места, 130 вече са заети.

Голям Дервент е последна точка преди браздата с Турция. Следите от бежанци са навсякъде, а раниците им са хвърлени в центъра на селото.

"Това е постоянен прилив на мигранти, всеки ден, не са спрели... Хората се притесняват да не влязат в домовете и се заключват", разказва Иван Францъзов, кметски наместник на село Голям Дервент.
 

В гората до селото мигрантите са оставили вещи и храна. Патрул на „Гранична полиция“ обаче отказва да види откъде са минали нарушителите.

"Не сме хващали тук, не знам...“, казва единствено един от граничните полицаи.
Километри нататък между селата Веселие и Ясна преди дни катастрофира бус с 14 мигранти. Според полицейските патрули наплив няма, но не и според местните.
„15 човека бяха хванати тук, в близост до Турция. Каналите са най-вероятно през гората и оттам – където излязат“, обясни Стойчо Карабинов, кмет на село Веселие.
 203 досъдебни производства за незаконно преминаване и каналджийство са образувани от началото на годината в Районната прокуратура в Ямбол.
За същия период на миналата година те са само 29.