„Една сламена колиба да имам, но моя да е! Казват ми да се махам от тук, да ходя в Казанлък, Бургас. „Нищо не можем да направим“, викат ми. 

Бях мокра цялата от дъжда онзи ден. Дойде една жена от селото да ме прибере у тях, да се стопля. Останах един час, после пак тук. 

Имам малко чай, дето си направих от шипки, храна нямам. Той е хубав, мирише малко на пушек, правих го тук, на печката“, споделя Руска Белчева.

61-годишната жена, която от месеци живее под открито небе, на малката нива от половин декар, която й е останала. Твърди, че кметовете на Гняздово и Калоянци вдигат рамене и с нищо не могат да й помогнат, пише 24rodopi.com.

Преди няколко вечери, около полунощ, е дошъл мъж, който се е опитал да открадне одеялото й, проснато на клон на намиращия се наблизо орех, за да изсъхне от дъжда. Мъжът избягал след като Руска излязла изпод цялата си покъщнина, струпана на нивата, покрита с найлон.

Есента напредва. Времето става все по-студено. А за Руска остава единствено желанието да остане на своята земя. Надеждата да има някакъв контейнер, фургон, каравана, където да е на сухо и в който да прибере оскъдицата от вещи, които притежава. Остават й и повдигнатите рамене на околните.

Огромен брой хора от цялата страна изразиха желание да помогнат на Руска. Публикуваме телефонния й номер за връзка - 0878 384 555. 

Устройството на жената обаче често остава без батерия. Просто рядко намира къде да го зареди.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук