Вертолет AS 532 AL Cougar от състава на 24-та авиационна база вчера следобед изпълни задача за медицинската евакуация на 45-годишната английска туристка Анжелика К., пострадала тежко при падане в района на алпийския рид Стражите в Пирин планина, пише struma.com.

Военнослужещите от Военновъздушните сили се включиха в спасителните дейности по искане на началника на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и заповед на началника на отбраната. 

Вертолетът излетя в 15:21 ч. от летище Крумово. Командир на екипажа е майор Марин Тасков, втори пилот – капитан Михаил Христозов, борден инженер – капитан Юлиан Илиев.

На борда имаше спасители от отделение „Търсене и спасяване“ от авиобазата – ст. серж. Стоян Колев и ст. серж. Иван Кацаров. От района на Банско на борда се качи Атанас Уков от Планинска спасителна служба, след което вертолетът излетя за района на спасяването. 

Пострадалата жена бе открита от въздуха и спасителят ст. серж. Колев беше спуснат с лебедка заедно с Атанас Уков на около 200-300 метра по-ниско от точката на спасяване, тъй като склонът беше твърде стръмен и имаше турболенция, което не позволяваше зависване на вертолета по-наблизо, а теренът беше неподходящ за кацане.

Двамата се изкачиха до пострадалата с вакуумен матрак, носилка и медицинско оборудване с кислород. Те оказаха първа помощ на жената, след което тя беше извлечена обратно надолу по-склона и беше издигната на борда на вертолета с лебедка. Екипажът получи информация за състоянието на пострадалата от спасителите и кацна в Банско.

Там медицински екип от Бърза помощ прегледа жената, като вертолетът имаше готовност да я превози до София при необходимост. Екипът прецени, че това не се налага, и жената беше качена на линейка, за да бъде превозена до най-близката болница, където да бъде стабилизирана. 

След изпълнението на задачата вертолетът излетя от Банско в 17:40 ч. и в 18:14 ч. се завърна в 24-та авиобаза. 

Кадрите от борда на вертолета, заснети по време на спасителната операция, добре показват сложния планински терен, наложил своевременната намеса на Военновъздушните сили.