Окръжна прокуратура – Враца незабавно се самосезира по повод смърт на жена в спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – град Враца. БЛИЦ припомня, че по-рано днес се появи кошмарно видео, което разкрива, как младата жена е издъхна пред очите на детето си, чакайки в спешното във Враца.

Сега стана ясно, че е образувано досъдебно производство от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Враца.

В хода на разследването ще бъдат изяснени всички обстоятелства относно настъпилата смърт на пациентката. 

Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. 

Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи, в т.ч. да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за спешни случаи 112. 

Предстои цялостна проверка на стореното от медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление по чл. 123 НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова от своя страна възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверка по случая с починалата 43-годишна жена в МБАЛ „Христо Ботев“, Враца. 

Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град.

РЗИ Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“. Министърът на здравеопазването проведе разговор с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който информира за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия.

Междувременно се появи информация, че служителката от регистратурата на Спешното във Враца е напуснала работа.

Сестрата от регистратурата е дала обяснения и е заявила, че е спазила правилата. Тя съжалява и признава, че не е реагирала адекватно.

От управата на болницата съобщиха, цитирани от Bulnews, че поведението на тяхната служителка е недопустимо. Загубено е ценно време за реакция и реанимация.

Жената е била с тежка белодробна емболия и лекарите не са успели да я върнат към живота.

От болницата допълниха, че тяхната служителка ще бъде уволнена, а малко след това тя сама е подала молба за напускане.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
 
Видео: Иван Илиев, Фейсбук