За още двама екстубирани пациенти – един в УМБАЛ „Каспела“ и един в УМБАЛ „Пълмед“,  съобщи областният управител на Пловдив и председател на кризисния щаб Дани Каназирева. Състоянието и на двамата постепенно се стабилизира. Пациентът в  „Каспела“ е бил интубиран в продължение на 26 дни, в момента се възстановява в интензивното отделение. В „Пълмед“ екстубираният пациент е млада жена, която  ще бъде изписана след отрицателна проба.

Оздравелите пациенти към днешна дата са 35, на домашно лечение са 25.

„ Ситуацията в областта се следи и се предприемат всички мерки. Поддържаме ежедневна комуникация в Медицинския щаб с болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус, както и със Спешна помощ. Създадена е добра организация за работа и към момента във всички здравни заведения в областта има осигурени достатъчно предпазни средства, коментира областният управител.

 Общият брой на пациентите с COVID-19, жители на Пловдивска област, е 79. От тях в общините:  Пловдив – 37,  Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 31, Стамболийски – 4, Калояново- 1, уточни по данни на РЗИ Каназирева.

Няма нови случаи на инфектирани медицински лица. От всички потвърдени до момента 12, 10 са излекувани.  Все още на болнично лечение са един лекар и една санитарка.

Към момента хоспитализирани са 19 лица, от тях в УМБАЛ “Свети Георги“ се лекуват 9, няма на интензивно лечение, в
УМБАЛ „Каспела“ – 3-от тях 1 на интензивно лечение, който е в същност екстубирания.

 В УМБАЛ „Пълмед“са 6 , няма на интензивно лечение, в МБАЛ „Света Каридад“ в база „Света Анна“- 1.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 8.00 часа днес – 04.05.2020г. е 2191.

Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 440, от които 75 са  интензивни.

На проведения днес Медицински щаб стана ясно, че в РЗИ са получени от Логистично-координационния център в РЗИ  6510 предпазни костюма за еднократна употреба, от които ще бъдат дадени на инфекциозните отделения – в  УМБАЛ „Свети Георги“ 3000  и на болницата в Карлово – 1000.

Костюми ще бъдат предоставени също така на Спешна помощ, на болниците „Каспела“ и „Пълмед“. В РЗИ ще бъде заделен резерв, от който ще бъдат дадени при необходимост и на другите здравни заведения в областта.

От Логистично-координационния център за областта са получени 30890 маски за еднократна употреба, 60 500 броя ръкавици и 1588 броя защитни очила.

Областният управител съобщи още, че след проведената днес среща между кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, директора на РЗИ д-р Ваня Манчева и директора на общинската болница в Карлово “Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев, е решено още тази седмица да започне работа дежурният кабинет в лечебното заведение.

На заседанието на Медицинския щаб бяха коментирани и облекчаването на мерките срещу COVID-19 в страната. Плувните басейни започват да работят при спазването на редица строги противоепидемични мерки, като ще се следва процедурата при първоначално въвеждане във експлоатация - с вземане на проби и анализ на водата в РЗИ. Проверките от страна на инспекцията ще продължат през периода на работа, а  строг контрол ще има в общите помещения и съблекалните.

„Във връзка с възможността да заработят откритите пространства към заведенията, предстои да се изясни дали ще има допълнителни изисквания от Българската Агенция по безопасност на храните на централно ниво, а утре ще се срещна  с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков.  За сега е уточнено, че от БАБХ ще се следи за спазването на санитарно-хигиенните изисквания в кухните и относно хранителните продукти, а  от РЗИ ще проверяват дали се спазват отстоянията между масите и указанията за брой клиенти“, обясни Каназирева.

26 сая положителните проби в двете ромски фамилии в Брестовица. Благодарение на бързатая реакция на щаба и на полицията заразата не се е разпространила извън четирите къщи, в които живеят болните от коронавирус в селото, каза още областният управител.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ