Възрастните хора, които оцеляха от пожара в старческия дом в село Рояк бяха настанени в общинския хотел в село Аспарухово, но временно за не повече от 6 месеца, предаде БНТ.

Те едва ли ще забравят огнената стихия, отнела живота на 9-ма души.Много от хората са с деменция и се нуждаят от 24-часова грижа. Близките им споделят, че места в социалните заведения няма, а грижата за болните стари хора е повече от необходима. "Някой специалист трябва да се грижи за тях, а не просто близките да отидат и да си приберат роднините.


Къде да ги водим тези роднини? Моите деца се страхуват от баба си, защото тя е с Алцхаймер, съчетана с деменция. Това е възможно най-лошата комбинация. Изборът е или моите деца, или майка ми, за съжаление, това е истината", посочва Хрисимира Милкова, родина на възрастна жена от старческия дом.

Изгорелият покрив на дома може да бъде ремонтиран, а вече има и кампания за събиране на средства. През това време възрастните хора няма да останат без подкрепа.

"Фирмата, която ги обслужва ще си покрива разходите, които са нормални - ток, вода и други консумативи, както и обичайните разходи за ремонт, поддръжка на сградата, така че хората могат да бъдат спокойни, че техните родители има къде да останат за през зимата. Същевременно оказваме съдействие на фирмата, която е в Рояк, да започне възможно най-бърз ремонт на покрива", обясни Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.