“Обстановката във Варна се усложнява. Снежната буря е придружена с навявания и много силен вятър. Моля, останете по домовете си, освен в случаи на спешна необходимост!”. Това написа в официалната си страница кметът на Варна Благомир Коцев.

Ето каква информация оповести още градоначалникът на морския град:

Сигналите след 02:00 ч. тази нощ до дежурните в общината са за паднали дървета на улично платно, тротоари и др., пречупен ел. стълб, съборена от вятъра светофарна уредба, опасни клони, прекършен от вятъра билборд, висящи кабели и др. Изпратени са екипи още при подаването им.

НИМХ предупреди преди минути, че вятърът от север-северозапад ще се усилва, а в Североизточна България ще е бурен. Прогнозата е за значителни виелици и навявания в района на Варна.

Минималните температури ще са между минус 3° и 2°. Движението на автомобили над 12 тона по автомагистрала "Хемус" е ограничено, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Варна.

По-рано днес бе затворен за движение на тежкотоварни автомобили и пътят Варна-Добрич. Около Бяла пътищата също да затворени.

В 13:00 ч. Благомир Коцев свиква антикризисния щаб в общината. На заседанието ще се докладва оперативната обстановка в града във връзка с бурята и снежните навявания и ще се вземе решение за учебните занятия във Варна за утре.

Обстойна информация за усложнената зимна обстановка изнесоха и от Областна администрация – Варна.

От там посочиха, че заради   усложнената   обстановка   е   бил затворен и пътят Суворово – Вълчи дол. 

Началникът   на   ОПУ   -   Варна   Явор   Пасев   информира,   че   обичайно критичният участък в района на Аксаковска панорама /Баир Баши/ е забранен за движение на превозни средства над 3,5 тона.

Същото е и ограничението към с. Кичево. Автомагистрала Хемус е затворена за движение , но ограничението е само за тежкотоварни ПС до 12,5 тона.Пътят   Варна   -   Девня/   познат   още   като   стария   път   за   София/   до   с. Слънчево е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства. А пътят от   с. Слънчево   -   до   Шумен   изцяло   е   затворен   заради   усложнената   пътна обстановка, информира началника на ОПУ - Варна Явор Пасев.

Апелът на ОПУ – Варна е да не се предприема пътуване, защото видимостта по пътищата на Североизтика е изключително ограничена.

В община Дългопол, където снегът е около 5 см, а по високите места и до 7-8   см,   от   5,00   часа   тази   сутрин   са   започнали   снегопочистване   на четвъртокласната пътна мрежа.

Третокласните пътища ( Провадия - Айтос и Дългопол - Старо Оряхово) вече са почистени, а всички пътища на територията на община Дългопол са проходими   при   зимни   условия,   информира   кметът   на   общината   Георги Георгиев.

Комуникацията   между ОПУ - Варна, общините   от   областта и областния управител е започнала още в 4,30 тази сутрин. Докладва се всяко изменение в обстановката, свързано със състоянието на пътищата, за да се предприемат адекватни   мерки и ако е необходима да се наложат   ограничения   за движението. Вече има и населени места в област Варна без електрозахранване. 21 селища от територията на Вълчи дол са без ток. Кметът на общината обяви бедствено положение.

От 4,40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен. От 6,30 тази сутрин без ток са Ветрино и Девня.

Възникнала е авария на 20 киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани,   Лопушна,   Медовец   и   Поляците, съобщава кметът на Дългопол Георги Георгиев. Екип на Енергоразпределение Север вече работи по отстраняването й.

За мокър сняг по четвъртокласните пътища в община Провадия и селища без ток информира кметът на общината Димо Димов.

В община Долни чифлик снегът е около 5 см, а по високите места на общината достига до около 10 см. Кметът на общината Красимира Анастасова информира, че снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа вече е започнало. Пътищата на територията на община Долни Чифлик са проходими при зимни условия. Има силен вятър. В селата Голица, Гроздьово, Горен чифлик, Венелин, Старо Оряхово няма електрозахранване, подадени са сигнали.

Заради бурният вятър, пристанище Варна е затворено за всички плавателни средства. В община   Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик./БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук