Инвеститор иска да изгради водороден завод в бъдещата индустриална зона „Равнец“ за близо 600 млн.лева, пише Flagman.bg

За предложението, по което се е работило тихо от известно време, става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов, който предлага на общинските съветници да променят ПУП-а на бившето военно летище, за да се допусне реализирането на мащабния проект, който е без аналог за област Бургас.

Подобна идея стоеше на дневен ред преди малко повече от година – по времето на кабинета „Петков“, но тогава бе спряна след намеса от най-високо ниво.

Мотивите така и не станаха ясни. Твърдеше се, че целта е да се запазят летателните писти на летището, които някой ден може да се използват за аеротерминал и индустриална зона.

Експерти тогава подробно обясниха, че проектът няма да пречи на пистите, но доводите не бяха приети и проектът, който бе за приблизително същата стойност, бе спрян, а инвеститорът „Бургас Хайдръджън“ ЕАД обяви, че е разочарован от отношението и се отказва.

Новият кандидат за подобно производство на пръв поглед няма нищо общо със старата фирма. Самата концепция също е по-различна.

От преписката, която е представена пред съветниците става ясно, че на 10 март т.г. в Община Бургас е постъпило заявление от „Виртус Инвестмънт“ АД. Компанията е кандидат за получаване на сертификат за инвеститор „А“ клас.

От години Бургас чака инвестиции. Сега му предлагат половин милиард, а той е напът да ги изтърве

Фирмата е част от международен консорциум, а в България е представлявана от Свилен Баев, гръцкият гражданин Савос Агапио и Василиос Пападополу. Първият е реализирал десетки проекти със зарядни станции за автомобили в цялата страна, както и няколко инвестиции в електроцентрали.

В инвестиционното им намерение до Община Бургас пише, че плановете са за „изграждане на производствен комплекс за асемблиране на елементи за водородната индустрия и база за асемблиране на зарядни станции. Производственият комплекс ще се захранва от зелен водород, а целта е да се обособи въглеродно-неутрална зона“.

На първия етап се предвижда производствата да осигурят до 200 работни места, а в 5-годишния план на дружеството е планирано, същите да се увеличат до 1000!

Инвеститорът предлага да изгради и център за компетентност с участието на български и чуждестранни университети.

Предложението ще се разисква на ПК "Устройство на територията" утре в 12 часа. Днес инвестицията получи "зелена светлина" на постоянната комисия по "Икономика" към ОбС Бургас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук