Разплитането на мистерията с изчезването на 28-годишния Юмер Мехмед, който в публичното пространство се представя като майстор на гипсокартон и търсен строителен работник, всеки момент ще приключи, пише "Флагман".

Всъщност става въпрос за отвличане и по всяка вероятност последвала физическа смърт на изпечен престъпник, който е бил специализиран в подготовката и реализацията на палежи.

До този момент за Юмер Мехмед се знаеше, че e бил арестуван за съпричастност към групата на Димитър Желязков-Очите и разследван за палежи, рекет и разпространение на дрога.

Всъщност Юмер се оказва момче за всичко, пряко подчинен на бизнесмена Станимир Рагевски, който от своя страна е част от по-горното ниво на добре организирана престъпна структура.

Мястото, докъдето стига белият Мерцедес комби, зад волана, на който е Рагевски, а до него седи Юмер Мехмед, бе открито. Той стига до блок 47 в жк. „Зорница“ на 4 август, около 15:10 часа. Там следите на двамата се губят. В 16 часа е изключен и окончателно телефонът на Юмер.

Открита е кръв, чийто анализ показва по безспорен начин, че е на Юмер Мехмед. Вероятността да е жив клони почти към нула, тъй като дългогодишният му „работодател“ е имал сериозни причини да го елиминира от мръсния бизнес.


В подземията на блок 47 в жк. „Зорница“ имало страховите помещения и тунели, в които може да потъне вдън земя не само човешко тяло


Има достоверна информация за умишлен палеж на бистро „Селена" на Северния плаж в Бургас, извършен през май 2010 г. Това бе едно от най-посещаваните заведения, на чието място сега е устроен Saxa beach. По това време Юмер е бил на 18 години и е „работел“ вече за Рагевски. „Селена“ изгоря при мистериозни обстоятелства.

Едно от подозренията бе, че собственикът сам си е поръчал опустошението, за да ползва застраховката.

„Не знам дали тогава Рагевски взе пари от застрахователя, но всички от нашия кръг знаехме, че неговото момче Юмер всъщност заля с няколко туби нафта „Селена“ и участва в палежа“, каза източник на сайта от ъндърграунда, на когото може да имаме доверие.

Репортерите, които опитаха да отразят случая тогава, бяха посрещани враждебно от ресторантьора, който дори си позволи брутално да натроши скъпа телевизионна камера и да налети с юмрук на оператор.

Това потвърждава близостта им от много години назад. Че Юмер е специалист по палежите, се потвърждава и от участието му в огнената вендета с двете катафалки на две погребални агенции в Бургас през 2018 г., когато започнаха и първите сериозни арести на групата на Димитър Желязков Очите.

Какво е наложило в този момент обаче Юмер физически да изчезне – непотребен ли е, или се е превърнал в заплаха за шефовете си?

Има два варианта - не са изключващи се, а напротив, звучат логично и в съвкупност.

След престоя му от една година и половина в Софийския арест по обвинението за палежите, Юмер е поискал от работодателя си компенсация за пропуснати ползи и заради неудобството да седи зад решетките.

Но има и още една причина, която е много по-сериозна. Към края на октомври миналата година мярката за неотклонение на Юмер от „задържане под стража“ в София, е променена с по-леката „домашен арест“. 

Спецсъдът му е сложил гривна, за да го следи, която е свалена на 15 декември м.г. Според разследващите обаче има възможност по някакъв начин да е участвал в покушението на 47-годишната брокерка Теодора Бахлова, която изчезна на 28 октомври м.г. привечер?

Подчертаваме, че 55-годишният Рагевски, с когото Бахлова е ималa стара бизнес връзка, а са били и близки приятели, през последните година-две страда от прогресиращо неврологично заболяване, свързано с атрофия на долните крайници, започваща от малкия таз надолу.

Физически той не се чувства добре и е малко вероятно да може да се справи с убийство сам.

Бахлова е била с много усложнения след прекаран ковид – висока захар, ускорен пулс, високо кръвно налягане и цялостно психическо изтощение, но не е и в състояние, в което да е лесен обект за покушение.

Има огромна вероятност за съпорт от страна на Юмер в този случай, смятат разследващите. Със сигурност следите на жената се губят именно в имот, който е собственост на Рагевски – в района на Първо РУ в Бургас.

Снощи, докато наш репортер опитваше да проникне в подземията на блок 47 в жк. „Зорница“, закъдето имаме съмнения, че може да е извършено зловещото престъпление срещу Юмер, висок мъж опита да помогне с информация. 

„Знам какво ви интересува, аз познавам много добре г-н Рагевски, той често идва тук, с отлични впечатления съм. Негов съсед съм, но няма да ви кажа къде точно живее тук наоколо“, каза той.

Отново в район, свързан с имот на Рагевски, буквално потъва в нищото и Юмер. Изключено е Рагевски сам да унищожи физически коравия и едър мъж на 28 години, след което да се отърве от останките. Търсенето на съучастници прави разследването изключително тежко за криминалистите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!