Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължителното носене на маски на обществени места веднага вдигна цените. Както  стана ясно, срокът е удължен до събота включително, след което ще се налагат глоби, пише marica.bg.

Магазините, наричани "Левчето", пренастроиха работата почти като аптеки и масово  търгуват с  търсената китайска стока. Един от  такива  обекти на бул. "Шести септември" продава два вида маски - по 3,50 и 4,50 лева.  Служителките  уверяват, че са за многократна употреба.

"Спазваме стриктно указанията на Националния кризисен щаб, ала и двамата със съпруга ми останахме без работа с две малки деца и ипотечен кредит.

За да си купим четири маски  на тази цена плюс още четири за смяна, сметката става непосилна, защото нямаме никакви доходи, а  неотложните разходи  трябва да се плащат. Защо никой не контролира спекулата?", възмутено коментира млада майка, изумена от скъпотията.

Преди извънредното положение маските струваха стотинки. "Каква е причината да станат златни?" , резонно пита жената.

Магазин до ДКЦ - 2 на същия булевард , където и преди се продаваха предпазни средства, беше затворен сутринта, но на витрината са окачени табели, че има всичко - дезинфектанти, ръкавици и маски.

За куриоз все още доста аптеки са пас за разлика от повратливите търговци - нямат маски, нито ръкавици.  Една от тях е аптеката на ъгъла на Пещерско шосе и "Царевец" точно срещу Хирургиите.

Възрастен човек продаваше завчера  на сергия на бул. "Никола Вапцаров" срещу Второ РУП маски по 2 лева. Убеждаваше, че са напълно здравословни и за многократна употреба. Маските бяха наредени до пакети със сланина и мед.