Семействата от двете съборени къщи в ромския квартал Столипиново още тази вечер ще бъдат настанени в общински жилища на територията на Шекер махала.
„Местят ни там, нямаме друг избор”, разказа майката на 4 деца от едната съборена къща днес.

До късния следобед жената, мъжът й и децата събираха строителните материали, които са останали цели след събарянето на имота, съобщава TrafficNews.bg. 

Мащабната акция за събарянето на незаконни къщи в Столипиново започна тази сутрин. Акцията предизвика напрежение в квартала. Ромите се опитаха да спрат багерите, но полицията им попречи. Освен жилищни постройки, със заповед на РДНСК се събарят и незаконни гаражи и павилиони.

„Когато има изборите какво правим – дават кюфтета и бири, да се настанят в съвета, а сега събарят, не ги ли е срам”, заяви Асен Грозданов, който обитава един от съборените имоти в Столипиново.

Мъжът е разочарован, че по време на избори политиците обещавали на ромите чудеса, а сега им бутат къщите.

„Община Пловдив ще осигури временни жилища на обитателите от съборените къщи”, съобщи заместник-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски.

„Искаме да изкупуваме мястото, но никой не ни обръща внимание. Имаме и бременна жена и две деца”, твърди още Асен Грозданов.

Десетки полицаи охраняваха влизането на багерите в Столипиново. Опити за разчистване на терена от 70 декара се правят през последните 8 години, но без успех заради административни пречки. Собствениците на терена искали от ромите наем, те обаче не искали да плащат. Така се стигна до събаряне на незаконните къщи.

„Няма да правя ново, гроб ще си направя с децата, като трябва ще умират, никакъв друг избор нямам”, с ревящ глас каза друга ромка от гетото.

Обитателите на имотите твърдяха, че не са били уведомени за акцията, но предварително бяха свалили дограмата и изнесли мебелите от къщите.

„Техниката е наета от РДНСК, имаме възлагателно писмо от тях, ако има имущество, което не е изнесено, ще бъде описано от нашите експерти”, заяви кметът на район „Източен” Николай Чунчуков.

В Столипиново се очаква да влязат на ново багери до още следващата седмица, когато ще бъдат съборени 40 незаконни незаконни постройки – сред тях гаражи, магазини и фризьорски салони.