Драстично са намалели бебетата, родени във врачанската болница през 2019-а в сравнение с предходните години, съобщи началникът на акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ "Христо Ботев" д-р Борис Петров, пише "Конкурент".


До 30 декември новородените бяха 338, като от тях 190 момчета и 148 момичета. За сравнение през 2018 г. на бял свят са дошли 376, а през 2016-а - 476 бебета.

"Намалението е следствие не само от демографския срив, но и от близостта на Враца до София и Плевен, което дава на родителите право на избор да раждат децата си и в други градове", коментира д-р Петров.

Въпреки намалението, през последната седмица на бял свят са се появили 6 бебета, които са проплакали между Коледа и 30 декември. Най-младата родилка е била на 13 години, а най-възрастната - на 44, показват още данните на АГО.

През новата година се очаква най-после да започне ремонта на отделението, за което здравното министерство отпусна близо 270 000 лева, но обявената обществена поръчка беше прекратена от настоящия изпълнителен директор д-р Петър Керемедчиев. Уверението му е, че скоро ще има нов конкурс за избор на изпълнител за нещо, за което се говори от над 15 години.