Шофьор на автобус в Пловдив беше хванат да кара подпийнал вчера. Това предаде TrafficNews.

Около 16.30 ч. екип на сектор „Пътна полиция“ се отзовал на сигнал от пътник в автобус на градския транспорт – забелязал водача да употребява алкохол.

На една от спирките 68-годишният шофьор бил тестван с дрегер и апаратът отчел около 0,7 промила. Съставен му е акт за установеното административно нарушение, а свидетелството му за правоуправление е отнето до изчакване на резултата от химическия анализ на кръвната му проба.

Това само един от един от по-характерните случаи на нарушение на правилата за пътна безопасност, регистриран в следобедните часове на вчерашния ден. 

Mеждувременно продължава активната превантивна дейност за намаляване на пътния травматизъм и цялостното обезпечаване на безопасността на движението на територията на областната дирекция на МВР. Като част от мерките е засилено полицейското присъствие по най-натоварените пътни артерии в Пловдив и региона. Осъществява се е постоянен контрол, в който участва целият охранителен състав от полицейските подразделения с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. 

От 10 до 16 август служителите са проверили 5146 МПС и 6092-ма водачи и пътници. За констатирани нарушения са съставени 431 акта и издадени 1743 глоби с фиш. Засечени са 8 неправоспособни водачи. Засечени са 10 шофьори, управлявали по въздействие на алкохол до 1,2 промила, и други 9, при които дрегерът е отчел над тази стойност - срещу тях са образувани бързи производства. 

Седем са хванатите, шофирали след употреба на наркотици или техни аналози, по случаите са започнати 5 бързи и 2 досъдебни производства. Трима от спрените за проверка са отказали да бъдат тествани с драг чек.

Ръководството на ОДМВР – Пловдив призовава гражданите, станали свидетели на всякакъв вид нарушения на ЗДвП  и опазването на обществения ред, да сигнализират своевременно органите на МВР, за да се прилагат необходимите мерки.

По отношение на пътнотранспортната обстановка - през седмицата са възникнали 25 катастрофи с един загинал и 39 ранени участници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук