Специализиран екип от Националния военен университет „В. Левски“ иззе и унищожи днес три невзривени снаряда, намерени в Русе, в района на Дунавски драгажен флот, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Формированието е в състав от шестима военнослужещи с два автомобила, с ръководител подполковник Йордан Терзиев.

Боеприпасите – един 152 мм. снаряд от гаубица от Втората световна война и два силно корозирали 76 мм. снаряда от Първата световна война, са транспортирани на безопасно място на 13 км. от Русе, където са унищожени при спазване на всички мерки за безопасност, съобщиха от МО.

Специализирано формирование от Флотилия бойни и спомагателни кораби с ръководител капитан III ранг Красимир Иванов разузна, транспортира и унищожи днес 76 мм силно корозирал осколъчен фугасен снаряд, открит в местност Рогачка, град Царево, област Бургас.

Боеприпасът е унищожен в района на бившата каменна кариера след село Изгрев с отцепване на района и стриктно спазване на мерките за безопасност. 

Военнослужещите действаха след получено искане от областния управител на област Бургас и положителна резолюция на началника на отбраната.