Ако си седмокласник и се случва в квартирата под наем да нямате ток, а майка ти чака 10-то братче или сестриче, как ще реагираш, ако намериш портмоне със 140 лв?

За 14-годишен тийнейджър от ромския кв. "Странджа“ в Айтос 140 лв. са много пари. Намерил изгубено портмоне, с пари и дебитна карта, на уличката между кафе "Енерджи" и Съни маркет.

Случило се на 28 януари т.г. - дори не се замислил, занесъл портмонето в Районното управление на полицията в Айтос. Без да го отвори, без да любопитства за съдържанието му, пише "Флагман".

Полицейските служители установили кой е собственикът и му предали изгубената вещ. Той дори не е разбрал  кой е добросъвестният гражданин, който му върнал парите и картата.

Момчето е И. Х., ученик е в VІІ клас в ОУ "Атанас Манчев". И. е второ дете в семейството, майка му 33-годишната Фанка в момента е бремена и очаква десетото си бебе от втори съпруг. С бащата на момчето са разделени, при него живее едно от общите им деца.

Миналата година едно от децата на Фанка починало на 11 месеца, затова не получава майчински, издържат се от детските. Семейството живее под наем, трудно покрива разходите си, често получава социална подкрепа.

В училището знаят И. като добър и редовен ученик. Хващал се тук-там да поработи, да помага на семейния бюджет.

И въпреки трудностите на многочленната фамилия, момчето не се изкушило, не посегнало, не размислило. Защото, "така трябва", отговорило твърдо то.

На 14 февруари 2022 г. И. ще навърши 15.