Делото за водната криза в Перник от 2019 г отива към съдебна фаза. Бившият екоминистър в кабинета "Борисов" 3 Нено Димов и бившият кмет на миньорския град Севделина Ковачева ще отговарят за източването на яз. "Студена" към промишлени предприятия за сметка на 97-те хиляди жители на общината.

Жестоката водна криза настъпи веднага след местните избори, като според държавното обвинение още от април МОСВ и местните власти е трябвало да реагират повече от шест месеца по-рано.

Нено Димов отива на съд за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс. Така от април до ноември 2019 г. е имало „разпиляване на публична държавна собственост – над 1 млн. кубика вода. Равностойността е малко над 1,9 млн. лева“, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

За разлика от него, бившият и.д. кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в общината, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс.

Кръстев посочи, че около два месеца 12 геодезисти са обследвали язовира, разпитани са били 156 свидетели, има множество експертизи, включително деветорна техническа. Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отбеляза, че обвинителите настояват делото да се гледа в Перник, защото „обществото следва да знае“.