Опасното пресушаване на язовирите в България е тема, която почти всеки нашенец следи. Критичното ниво на водите във водоемите се обсъжда почти денонощно.

Преди време се появиха плашещи сателитни снимки, които показаха колко драстично променена е ситуацията в монтанския язовир "Огоста". тъй като водите му се отдръпнаха значително от дъното изплуваха странни мистерии, които бяха обвити в куп легенди.

Сега обаче от Meteo Balkans публикуваха още потресаващи фотоси от водоема край Монтана. Мнозина интернет потребители ги сравниха с апокалиптична картина от някоя пустиня.

"Наблюдаваме отдръпване на водата видими най-добре по краищата на язовира. За около един месец водата се е отдръпнала с повече от 50-150 метра", уточняват от Meteo Balkans, споделяйки снимките, които са направени от Додо Арсенов.

"Понеже почти всеки говореше, че е нещо нормално... Язовир "Огоста" спадна до критичен обем.

Нивото на монтанския язовир спадна до най-ниските стойности от завиряването през 1987 година, съобщиха от "Напоителни системи". Основна причина за маловодието е сушата през последните месеци и липсата на валежи в началото на зимата", пишат от Meteo Balkans.

От там отново споделиха данни от сателитните снимки на NASA - използващи специален филтър, сканиращ заснемането на Земята независимо от метеорологичните условия.

Вижте разликите от 2018 и 2020 година.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната