Ежедневни полети до София, трагедия с 11 загинали в катастрофа, незаконни гонки, опит за ренесанс от авиолюбители и едни бурени, които чакат инвеститори с милионни годишни обороти в евро, пише 24rodopi.com.

Това е накратко историята на летището край Кърджали. Районът на авиобазата е запустял от десетилетия, вратите са били заключени, впоследствие разбити, бетонни колове пазят от автоджигити, решили да изпробват скоростта на втора употреба автомобилите си, а бурените са единствените свидетели за живот. Напомнят за бурния соц стремеж за развитие на всеки регион и още по-качествен свидетел на типичната разруха, обхванала периферията на страната в годините на прехода.

От летище, през „Зона за секс”, та до Индустриален център на Кърджали. Това изречение е формирано от минало, настояще и бъдеще…„Зона за секс”

Хиляди мокри кърпички и десетки използвани презервативи посрещат на входа на затвореното летище. Захвърлени са навред, висят по храсти, образуват нов килим по затревената част, ведно с празни бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки. Поне едно не може да се отрече на нашенци, избрали мястото за ласки-носят си и продоволствие. А по броя на мокрите кърпички-голямо чистене е падало…
А е имало времена…

Началото

Аеродрум край Кърджали е идея, стартирала преди почти 60 години. Окончателно е осъществена в началото на 1970 година. Край кърджалийския квартал „Гледка” е създадено малко летище, което започва да осъществява полети от Кърджали до столицата и обратно. Всеки ден. Недобре развита пътна инфраструктура по онова време, но пък регионът вече има връзка по въздух с останалата част на страната. Персоналът набъбва и достига до 20 души в най-силните години на летището. Полосата на кърджалийската аерогара се използва основно от вертолети Ми-1, Ми-8 и мъничките транспортни самолети Ан-14.

Трагедията

В ранното утро на 17 септември 1971 година Ан-14 излита от Кърджали, но над Рила попада в мъгла. Навигацията се осъществява наземно от диспечер в София. Малкият самолет обаче се забива в скали край връх Свети Дух. Загиват 11 души, а единствен оцелява футболистът на „Арда” Христо Геренски, който е спасен от местен овчар.

Краят

В следващото десетилетие полетите постепенно намаляват, а в началото на 80-те години летището е изведено от експлоатация. Използва се единствено метеорадара, който предава синоптични прогнози до 2003 година.

Гонките и авиолюбителите

Летището се превръща в любимо място на джигити от цяла Южна България, които започват периодично да провеждат незаконно гонки. От полицията обявяват, че бившата авиобаза е едно от 31-то места в страната, където маниаци на високи скорости вдигат адреналина си. Следват акции на полицията и в момента летището е вече затворена зона за джигити.
Авиолюбители пък решиха там да стане център на любителски полети след създаване на аероклуб. Няколко пъти те си даваха срещи на летището, а атракцията бе полети с граждани над града край Арда.

Инвестицията в бурените

В момента бурените на летището чакат изграждането на индустриална зона, която да бъде готова до няколко години. Идеята бе анонсирана още през 2017-та година при посещение на зам.-министъра на икономиката в Кърджали. Национална компания „Индустриални зони“ пък подписа меморандум за сътрудничество с Областната администрация. Средствата са заделени и предстои избор на изпълнители.
Започна да се загатва и за инвеститорски интереси от страна на компании с многомилионен годишен оборот.

Една съкрушена гордост

Летището бе гордостта на малкия родопски град. 20 лева е струвал билетът до София с летателен апарат. Сега е царство на разрухата. Съкрушената от времето гордост на Кърджали. Почти не е останал неразбит прозорец, врата. В едно от контролните помещение има натрупани… бали сено.
Все още обаче си личат цветовете на националния трибагреник по кълбото на радара.