Производители на кайсии от Силистренско са принудени да обработват химически дръвчетата, за да угодят на клиентите си от Румъния, които търсят червени кайсии. Само по този начин овощарите могат да продадат продукцията си, тъй като тази година клиентите от северната ни съседка предпочитат да купуват кайсии от Гърция, където цената им е по-ниска.  
Ако кайсията е жълта, румънските клиенти не й обръщат внимание, казва Николай Недев, който от 10 години отглежда 300 декара с овошки край Силистра. Ако обаче кайсията е червена на цвят купуват големи количества, без да се пазарят за цената. За да отговорят на предпочитанията им, производителите са принудени да подхранват дръвчетата с калий и магнезий, за да може плодът да се зачерви.

"Това не е типично за кайсията. Кайсията си е жълт плод и ние тука правим всякакви възможни вариации включително и с изкуствени химически обработки да се мъчим да оцветяваме плодовете само и само да върви", каза пред БНТ производителят Николай Недев.

"Най-много се търси червената кайсия от сорта „мъркулеще“", споделя търговецът Павел Анджелов.

А „мъркулеще“ всъщност е румънски вид кайсия.

"В Румъния също има кайсия, изнасям кайсия горе до Унгарската граница. Навремето 80 процента от насажденията бяха унгарска кайсия –тя е най-хубавата кайсия като качество и като плод, но не издържа на транспорт и търговците я избягват", каза още Николай Недев.

Въпреки че трудно намират пазар за стоката си, производителите нямат намерение да се откажат и засаждат новите градини със сортове, към които има най-голям интерес. В момента в Силистренско се отглеждат над 30 хиляди декара с кайсии.