Овощари обработват кайсиите с химикали, за да угодят на румънците
"Това не е типично за кайсията. Кайсията си е жълт плод и ние тука правим всякакви възможни вариации включително и с изкуствени химически обработки да се мъчим да оцветяваме плодовете само и само да върви", каза пред БНТ производителят Николай Недев.
"Най-много се търси червената кайсия от сорта „мъркулеще“", споделя търговецът Павел Анджелов.
А „мъркулеще“ всъщност е румънски вид кайсия.
"В Румъния също има кайсия, изнасям кайсия горе до Унгарската граница. Навремето 80 процента от насажденията бяха унгарска кайсия –тя е най-хубавата кайсия като качество и като плод, но не издържа на транспорт и търговците я избягват", каза още Николай Недев.
Въпреки че трудно намират пазар за стоката си, производителите нямат намерение да се откажат и засаждат новите градини със сортове, към които има най-голям интерес. В момента в Силистренско се отглеждат над 30 хиляди декара с кайсии.
Последвайте ни
0 Коментара: