Пети ден близки и приятели на изчезналия Светозар Стоянов намерят следа от него. 48-годишният мъж бе видян за последно да влиза в морето в залива Болата с кануто си около 13 ч. на 20 септември, пише "Флагман".


Само няколко часа по-късно съпругата му Ралица Енева подаде сигнал за това, че мъжът й не се е прибрал и започна масова издирвателна акция, в която се включи хеликоптер и гранична полиция.

Издирването от държава е прекратено, но близките на Стоянов са убедени, че все още има шанс той да е жив, тъй като мъжът има дългогодишен опит в морето, познава теченията и никога не излиза с професионалното си кану неподготвен. Съпругата му отправи апел към всички рибари, които ежедневно влизат във водата, да се оглеждат навсякъде.

„Теченията и вятъра в следобеда на 20 септември, когато Светозар изчезна, са били в посока юг. Напълно възможно е да е отнесен с кануто дори и до Бургас. Съпругът ми никога не излиза в открито море неподготвен – винаги носи спасителна жилетка и вода.

Издирвателната акция от страна на държавата може да е прекратена, но ние не се отказваме. Всеки ден нови и нови хора от цялата страна се включват доброволно в издирването му. Надеждата ми е да е жив и тя е обоснована, защото все още не е намерена никаква следа, подсказваща, че нещо му се е случило“, каза Енева.

Тя разкри, че хеликоптерът е облетял няколко пъти от Шабла до Бургас, но не е видял нито кануто, което освен, че е снабдено с електродвигател, е произведено по такъв начин, че дори и при тежка авария трудно може да потъне, нито гребла, нито каквито и да е предмети, които да свидетелстват за това, че съпругът й е претърпял инцидент. 

В злощастния ден, Светозар е забравил телефона си на зарядното в личния си автомобил. Всеки друг път, когато е излизал в открито море с кануто, с което има повече от 10-годишен опит, тя е имала връзка с него и е знаела във всеки един момент къде е той и дали е добре. 

„Моля всички морски хора, включително и в Бургаско, които влизат често в морето – оглеждайте се за Светозар. Теченията са способни да го отнесат чак до Бургас – на повече от 40-50 километра разстояние“, зове съпругата на изчензалия 48-годишен мъж Ралица Енева.