Мощна измама във фейсбук набира скорост, като вече има опарени пловдивчани и пазарджиклии, пише "Марица".


Целта е кражба на лични данни, които могат да бъдат използвани за всевъзможни цели от престъпните мозъци. 

Измамниците използват името на позната на всички търговска верига - Т МАРКЕТ. Създали са фалшива страница в социалните мрежи, която е почти копие на оригиналната. Целият снимков материал е откраднат, а информацията съдържа линкове, които водят към съмнителни сайтове. 

Схемата е проста и не изисква подбор на жертви. На максимален брой потребители се изпраща съобщение, което е изключително тържествено и гласи, че конкретният човек е избран в томбола и печели награда - ваучер в размер на 200 лв. за пазаруване във веригата. За да получи обаче наградата, "късметлията" трябва да изпрати снимки на личната си карта от двете страни, уж за да се удостовери самоличността.

След като тази проста стъпка бъде направена, следва голямата изненада. Комуникацията секва, а от ваучер няма и следа. Чак тогава "победителите" започват да се съмняват и в крайна сметка осъзнават, че са попаднали в капан.  По информация на "Марица" измамата е изключително успешна в Пловдив и Пазарджик, както и в други градове на страната. 

Потребители, които са се досетили навреме, че ги мамят, са подали сигнали до търговската верига. Тя вече излезе с официално предупреждение на официалната си страница във фейсбук, което гласи: 

"Бихме искали да Ви уведомим, че отново е засечена фалшива страница във Фейсбук. Публикуваната на нея информация е подвеждаща и има линкове, които водят към съмнителни сайтове. Целият снимков материал е откраднат.

Търговска верига T MARKET апелира да се използва само и единствено официалната страница във Фейсбук, а именно T MARKET. Тя се администрира от самата верига и се публикува достоверна информация.

Съветваме ви да не влизате в интеракция с фалшивия профил и в никакъв случай да не предоставяте лична информация.
Подаден е сигнал към администраторите на Фейсбук за премахване и са уведомени всички контролните органи!". 

В коментарите една от жертвите пита притеснено как да процедира, след като вече е повярвала, че е спечелила награда и е изпратила исканата от измамниците информация. 

"И на мен ми изпратиха в месинджър, че печеля ваучер от 200 лв. Аз помислих, че е наистина и изпратих данните си. Ако може някой да ми каже какво да направя?", е написала попадналата в капана. 

"На мен ми изпратиха, че печеля ваучер на стойност 200лв. и да им преснимам личната карта. Аз им казах, че това е незаконно.Но ще има хора, които ще се излъжат за съжаление. Изпратиха ми пример - преснимана лична карта на жена", споделя жена, получила въпросното измамно съобщение, но удържала на атаката.