56-годишната българка Наталия Бельова, която загина на 8 март, след като спаси двойка възрастни италианци, е била погребана в Чичерале, Южна Италия, предаде BulNews.

Последно сбогом с нея са си взели приятелите й в църквата „Сан Джорджо Мартире” в общината.

Според изданието „Инфочиленто” погребението било организирано в Чичерале, тъй като тя живеела там от години, въпреки че работела като гледачка на възрастна семейна двойка в Батипаля, до град Салерно. Изданието твърди, че именно българката приживе изразила желание един ден да бъде погребана в Чичерале. В общината дошла за погребението и дъщерята на Наталия Алина, която също живее в Италия.

На вълнуващата църковна церемония дон Дамиано Модена подчертал значението на героичната постъпка на Наталия. Българката влезе сутринта на 8 март в горящата стая на италианските съпрузи Йема, на 88 и 86 г., събуди ги и ги измъкна от нея, след което се обади на дъщеря им, за да извика пожарникарите. По-късно обаче се върна в апартамента, за да вземе ценни вещи, и се задуши от дима.

Кметът на Чичерале Джерардо Антелмо обяви траур в общината в знак на почит към българката, смъквайки знамената на сградата на кметството.

Той обявил, че известен български художник ще посвети своя творба в памет на Наталия. Междувременно в.”Авенире” съобщи, че група във фейсбук на жители на Батипаля, където се разигра трагедията, е апелирала до кмета Чечилия Франчезе и до общинския съвет да започнат процедура за даване на почетно гражданство посмъртно на Наталия Бельова.

Изданието „Батипаля Нюз” съобщи, че община Батипаля е написала писмо до премиера Марио Драги за жеста на българката и че ще иска даването на почетно гражданство за нея да бъде включено в дневния ред на общинските съветници. Идеята за това била на общинската съветничка Джема Каприно, която получила съгласието на кмета Чечилия Франчезе.

В писмото Наталия Димитрова Бельова е определена като „истинска героиня, която в международния ден на жената жертва живота си, за да спаси този на други хора...Наталия е жена на нашето време и заслужава да бъде запомнена”, пише още в писмото Джема Каприно.