Костадин Стойков написа разтърсваща изповед във Facebook по повод смъртта на бизнесмена Самуил Кацарски. Както БЛИЦ писа той издъхна, след като бе пребит от двама души. В малкия югозападен град Петрич жителите излязоха за пореден ден по улиците на мирно бдение в памет на пребития до смърт бизнесмен.

Те оставиха цветя и запалиха свещи, изписвайки "Самуил" на мястото на улицата, където той бе пребит почти до смърт.


Петрич е малък град.
Познавам убития мъж.
Познавам и единия от извършителите.
Споделям огорчението си с една моя близка.
През цялото време тя непрекъснато повтаря:
"Жалко за хубавото дете, жалко за хубавото дете!"
Попитах я: За какво дете става дума?
"Знаеш ли какво хубаво момиченце има единия от биячите.
Малко и хубаво, като китка.
Преди този случай се молеше на баща си: Хайде бе тате,
кога ще ми закачиш люлката на двора?"
Признавам си, трябваше ми време да превключа.
Бях потресен!
Един млад мъж умря.
Двама други отиват в затвора.
Едно малко дете ще расте без баща.
Една голяма трагедия.
За семейството на убития.
И за други семейства.
Картината става по-голяма и по-лоша.
Къде сме ние в цялата схема?
Млади и здрави мъже не работят.
Пият, бият се, продават или произвеждат дрога.
Това не е от днес.
Проблемът ще се задълбочава.
Тази жертва го показа!
 


44-годишният петричанин почина седмица, след като на 23 май беше жестоко бит от двама млади мъже пред денонощно заведение в града.
Според свидетели, побойниците: 24-годишният Павел Тасков и Кристиян Кожовски на 27 г. били пияни и дрогирани, когато нападнали Самуил. Те го ритали, докато загубил съзнание.

Един от мъжете го ударил с бутилка и когато паднал, двамата скачали върху главата му, твърди "Труд".

Раненият беше откаран в болница в Петрич, а след това транспортиран в клиника в София с черепно-мозъчна травма, но лекарите не успяха да спасят живота му.

Пребитият до смърт Кацаров бе собственик на оранжерия и на най-големия цветарски магазин "Орхидея" в града. Всички в Петрич го познавали и обичали.
"Това беше Самуил - работа, усмивка, красота, ентусиазъм! И беше убит! Убит от наркоманите, от нашето мълчание и търпимост към това, което се случва в нашия град! Нека спрем да мълчим!", призоваха в социалните мрежи жители на града, които вече два дни след вестта за смъртта му организират бдения в памет на своя съгражданин.


Оказва се, че във фаталната нощ Самуил е опитал да предотврати ескалация на конфликт между две компании, казват от прокуратурата. В този момент с него е бил Тодор Бошнаков, който става и свидетел на побоя.

"След това всичко се случи много бързо, за 3 секунди, Самуил направи забележка на момчетата относно поведението, държанието, напрежението ескалира, агресия от тяхна страна за 2 секунди доведе до тоя фатален край", обясни той.

След удар Самуил пада на земята, където отново е ритан, а агресорите бягат. Тодор се втурва да му помогне.

"Реагирах със собствени сили, аз видях, че той беше много лошо ударен, кървеше и беше посинял, гълташе си езика, на няколко пъти се опитах да му вадя езика, после вече не успях. За съжаление, раните бяха много сериозни, не знам каква е тази дума, на света съществува ли такава дума, която може да отключи толкова голяма агресия срещу човек", допълни Бошнаков.