Мъртво вълнение връхлетя залива на Бургас. Спасителите по плажовете са изправени на нокти и предупреждават летовниците да не влизат навътре в морето.

Утре е Илинден и поверието гласи, че на този ден морето се обръща и взема жертви. Мъртвото вълнение, щом “хване”, не се отдръпва 3, 5, 7 или 11 дни. То е опасно за плувците, защото дърпа навътре и образува подводни ями, които засмукват, каза пред “Труд” старши спасителят Петър Русев. “Ако те застигне в морето, трябва да плуваш успоредно на брега с цел да излезеш от хватката му”, припомни той.

Дойде най-лошата новина за летовниците по нашето Черноморие

Преди ден 50-годишен мъж се удави на Южния плаж в Поморие, където бил със семейството си. Туристът бил от София, казаха морските стражи. Влязъл да се къпе в неделя, но изчезнал.

А в разгара на лятото плажовете на Бургас и околните курорти са пълни. Освен с поведението на летовниците да се внимава при къпане, да не се влиза с надуваеми дюшеци и пояси, по ивицата има и други проблеми.

В събота и неделя масово са се губили деца, разказа още Петър Русев. За щастие, родителите им бързо са били открити. По ивицата няма радиоуредба, затова те използват следния метод: качват децата на раменете си, така че майките могат да ги видят.

Имало е и припаднали от жегата, затова плажуващите трябва да си носят вода, да не прекаляват с трупането на загар, да не стоят под слънцето и в морето, ако са преяли или препили.